Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran isporučio oružje Kurdima u Iraku

Iran je prva zemlja koja je isporučila oružje autonomnoj kurdskoj regiji  Iraka, kako bi kurdski borci odbili napade džihadista.

"Islamska republika Iran je prva država koja nam je pomogla, osiguravši nam oružje i opremu", rekao je predsjednik iračkog Kurdistana Masud Barzani poslije sastanka sa iranskim ministrom vanjskih  poslova Mohamedom Džavadom Zarifom.

Militanti predvođeni džihadistima iz organizacije Islamska država (IS) su u junu pokrenuli snažnu ofanzivu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << i zauzeli velike djelove Iraka, a početkom augusta su uspjeli naterati  kurdske snage na povlačenje prema regionalnoj prijestonici Arbilu.

Napredovanje džihadista na sjeveru Iraka je podstaklo američku vladu da pokrene zračne udare na snage militanata i pozive širom svijeta da se Kurdima osigura oružje za borbu.

Zarif, koji je u Irak doputovao u nedjelju, ponovio je tvrdnju da službeni  Teheran, iako podržava svog zapadnog susjeda, neće na teren slati svoje vojnike. Isporuku oružja Kurdima najavile su i neke evropske zemlje, prije svih Njemačka.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.