Iran: Teško do dogovora

Izvor: B92, 30.Apr.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Teško do dogovora

Tehran -- Razgovori u Bagdadu 23. maja između Irana i svetskih sila o nuklearnom programu Teherana verovatno neće rešiti ovo pitanje, ocenjuju zvaničnici u Teheranu.

Ali Golam ali Hadad Adel, poslanik u parlamentu, koji je i viši savetnik ajatolaha Ali Hameneija, naglasio je da svetske sile koje će se naći s druge strane stola treba da na tom sastanku ukinu njihove "nelogične sankcije", objavila je agencija Mer.

"Iran očekuje da grupa P 5+1 u Bagdadu okonča ilegalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sankcije, jer je neefikasnost sankcija dokazana čak i zapadnim liderima", rekao je on govoreći o grupi koja se sastoji od predstavnika pet stalnih članica Saveta bezbednosti s pravom veta i Nemačke.

Hadad Adel je rekao da oni "mogu da pokažu dobru volju izgradnjom poverenja koje bi postigli ukidanjem sankcija".

"Iako ne možemo da očekujemo da sva pitanja budu rešena u Bagdadu, možemo da pretpostavimo da će (atmosfera) u razgovorima biti kao ona u Istanbulu", rekao je on, a preneo AFP.

Razgovori u Bagdadu nastavak su dijaloga od 13. i 14. aprila u Istanbulu posle 15 meseci prekida.

Dok je na sastanku u Istanbulu uspostavljen pozitivan ton i odlučeno da se razgovori nastave, u Bagdadu bi prvi put trebalo da se razgovara o suštinskim pitanjima spora.

SAD, koje predvode Zapad u ekonomskim sankcijama protiv Irana, navodno su spremne na ustupke i da Teheranu omoguće minimalno obogaćivanje uranijuma, dok su pre tražile potpunu obustavu, ali samo ukoliko Islamska Republika zauzvrat dopusti detaljnije kontrole svojih nuklearnih aktivnosti.

Iran je sugerisao da bi mogao pregovarati o srednjem procesu obogaćivanja uranijuma, ali su zvaničnici poručili da sankcije Zapada moraju biti ublažene.

Teheran negira optužbe Zapada da nastoji da proizvede atomsko oružje i tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo mirnodopski, za proizvodnju struje i u medicinske svrhe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.