Irak dobio 14 ministara ali ključna mesta i dalje prazna

Izvor: Beta, 25.Okt.2018, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak dobio 14 ministara ali ključna mesta i dalje prazna

Irački parlament je tokom noći imenovao 14 ministara u vladi novog premijera Adela Abdela Mahdija, iako su vodeća mesta u ključnim ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova ostala upražnjena.Za program Mahdijeve vlade glasalo je 220 prisutnih poslanika.Mahdi (76), nekadašnji ministar za naftu, jedna je od retkih ličnosti konsenzusa u zemlji stešnjenoj izmedju dve rivalske sile, Irana i SAD.Poslanici su takodje izglasali imenovanje 14 ministara, medju kojima su ministri spoljnih poslova, finansija i nafte.O imenovanju preostalih ministara raspravljaće se 6. novembra.Novu iračku vladu očekuje ogroman izazov izgradnje u zemlji koja je pretrpela trogodišnju okupaciju džihadista Islamske države i mnogo teških borbi.Takodje, moraće da se uhvati ukoštac s više problema koji su doveli do demonstracija koje su prerasle u smrtonosno nasilje: korupcijom, nestašicama struje i propalim javnim uslugama. Tokom leta je u provinciji Basra 100.000 ljudi završilo u bolnici zbog trovanja vodom.Mahdi je prvi premijer post-sadamovskog Iraka koji je odlučio da nema vicepremijere. Njegov prethodnik ih je imao trojicu.Novi šef iračke diplomatije biće nekadašnji ambasador pri UN Mohamed Ali al-Hakim, za ministra finansija je imenovan kurdski političar Fuad Husein, dok će ministar za naftu biti bivši ministar Tamer al-Gadban.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Imenovano 14 ministara u Iraku, ključna mesta prazna

Izvor: N1 televizija, 25.Okt.2018

Irački parlament je tokom noći imenovao 14 ministara u vladi novog premijera Adela Abdela Mahdija, iako su vodeća mesta u ključnim ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova ostala upražnjena...Za program Mahdijeve vlade glasalo je 220 prisutnih poslanika...Mahdi (76), nekadašnji ministar za...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.