Izvor: RTS, 10.Jul.2020, 16:05

Investitori grade MH na Tripušnici, meštani strahiju za vodu

Našem dopisništvu u Vranju obratili su se meštani Donjeg Stajevca kod Trgovišta. Smatraju da će zbog izgradnje male hidroelektrane na reci Tripušnici ostati bez vode za navodnjavanje i stoku. Izgradnja je počela pre nekoliko meseci, u opštini kažu da investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju.
Reka Tripušnica izvire ispod planine Dukat, sastavnica je Pčinje koja je prirodno obeležje ovog kraja. Na delu toka Tripušnice, kroz selo Donji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stajevac, u toku su radovi - gradi se mala hidroelektrana. Meštani su zabrinuti, smatraju da će izgradnjom hidroelektrane biti manje vode.
 Malinka i Mladen Tasić tek su jedn od onih kojima život zavisi od reke. Vodu koriste i za piće, i za napajanje stoke, njome zalivaju bašte. Strahuju da će zbog gradnje ipak ostati bez reke. 
Meštani tvrde da je tu trebalo da bude most, ukazuju da nisu istaknute informacije o građevinskim radovima i o investitoru, da mesto nije obezbeđeno. Od preduzeća "Srbijavode" dobili su podatke i koji su vodni uslovi potrebni za izgradnju hidroelektrane.
Slađan Stojilković, meštatnin, zabrinut je. Za njega je katastrofa to što investitori planiraju; da dužinom reke, u samom koritu ukopaju cevi. Naglašava da je to meštanima vodozahvat, seoski vodovod ide iz same reke.
U lokalnoj samoupravi kažu da investitor ima dozvole nadležnih organa za gradnju hidroelektrane. Dušan Petrović, Odeljenje za privredu i finansije u Opštini Trgovište, kaže da jeste izdao građevinsku dozvolu, ali na osnovu prethodnih saglasnosti koje je investor dobio.
 Nenad Krstić, prvi čovek  Opštine Trgovište,  svemi vidi i dobru stranu.
"Bitno nam je da se nešto investira i da se ulaže, i da na kraju plate državi takse, od čega i mi, kao lokalna samouprava, imamo značajne prihode ," kaže Krstić.
U opštini Trgovište već postoji 6 malih hidroelektrana u više sela.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Meštani sela kod Trgovišta protiv izgradnje minihidroelektrane

Izvor: RTS, 11.Jul.2020, 13:08

Meštani Donjeg Stajevca kod Trgovišta, smatraju da će zbog izgradnje male hidroelektrane na reci Tripušnici ostati bez vode za navodnjavanje i stoku. Izgradnja je počela pre nekoliko meseci, u opštini kažu da investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju. . Reka Tripušnica...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.