Internet ponuda otetih radova

Izvor: Blic, 18.Feb.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet ponuda otetih radova

BANJALUKA - Praksa da se posredstvom interneta naručuju seminarski, pa i diplomski radovi odavno je poznata na banjalučkim fakultetima, ali studenti i sveži diplomci sada se suočavaju sa situacijom da se i sa njihovim pošteno odbranjenim radovima na internetu trguje. Jedna internet stranica registrovana je u Banjaluci, a preduzeće kojem se uplaćuje novac ima sedište u Rogatici. Utvrđen je i cenovnik za svaki rad: za deset do 40 maraka prodaje se više od 1.300 različitih radova, od čega >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je preko 150 diplomskih i nekoliko desetina magistarskih radova odbranjenih na fakultetima u Banjaluci!

Predstavljajući se kao „biblioteka radova u elektronskom obliku" stranica www.eradovi.info zvanično svakome nudi mogućnost da svoj rad objavi i na njemu zaradi, ali kako „EuroBlic" saznaje, mnogi od tih radova „u ponudi" na stranicu su dospeli bez znanja i pristanka autora.

Nekoliko studenata s kojima smo razgovarali kažu da su bili šokirani kada su među radovima prepoznali svoje autorske diplomske radove. Kako kažu, nije im uopšte jasno kako su se radovi našli na toj stranici kad ih oni nisu postavili ili poslali.

„Jedna štampana kopija rada ostala je u biblioteci fakulteta, ali elektronsku verziju nisam davala nikom, tako da mi nije jasno kako se tu našla. To me je posebno zanimalo, ali nisam mogla doći do te informacije. Postoji mogućnost da je neko uzeo moj rad iz biblioteke, pa ga prekucavao ili skenirao, ali to mi se čini kao previše posla. Kako god bilo, očigledno je da je neko ukrao moj rad i prodavao ga", kaže naša sagovornica.

Ona objašnjava da su naslov rada, sadržaj, godina i mesto objavljivanja koji su oglašeni identični diplomskom radu koji je odbranila pre godinu dana na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Autorske radove prepoznali su i pojedini bivši studenti Univerziteta Apeiron, ističući da nisu poslali radove ovoj „trgovačkoj stranici", ali da je moguće da su oni skinuti sa internet stranice Univerziteta - gde su objavljeni uz njihovu saglasnost.

„Poznato je da se internet, kao relativno nova tehnologija, zloupotrebljava i da se mogu očekivati brojne nelegalne radnje, pa tako i povreda autorskih prava i niza drugih prava. Nismo do sada imali prijave da se radovi naših studenata prodaju, niti smo reagovali, ali sada ćemo ispitati ko stoji iza veb stranice s ovim radovima i preduzećemo odgovarajuće sankcije ili će autori preuzetih radova u tom smislu da reaguju", kaže pomoćnik direktora za pravne poslove Apeirona Jelena Davidović.

Sa krađom radova su, potvrđuju, upoznati i na Univerzitetu u Banjaluci, ali niko nije mogao da nam objasni kako su radovi dospeli na internet.

Na Fakultetu političkih nauka ističu da je to pitanje o kojem bi trebalo da se povede i zvanična istraga, ali objašnjavaju da je takva odluka u rukama rektorata, odnosno univerziteta kao pravnog lica. Sa rektorom Stankom Stanićem nismo juče uspeli da razgovaramo i proverimo da li smatra da bi ovakav slučaj trebalo prijaviti policiji i postaviti pitanje krivične odgovornosti.

Univerzitetski pravnici, međutim, ističu da se i površnim uvidom u situaciju može videti da su povređena autorska prava studenata, odnosno diplomaca, a ako je diplomski ili magistarski rad odbranjen, on je delimično i vlasništvo fakulteta, te su posredno ugrožena i prava fakulteta i Univerziteta.

Povezane vesti: Poslodavce zabrinulo školovanje neznalica Prevarom i podvalom do diplome fakulteta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.