Internet nema lek za kovid 19, a ni za umetničku dušu

Izvor: RTS, 04.Jun.2020, 11:19

Internet nema lek za kovid 19, a ni za umetničku dušu

Tehnologija i internet mogu da posluže umetnicima, ali ne mogu da zamene doživljaj koji imamo u živom susretu sa umetničkim delom. Zato je neophodno da država hitno pronađe način za opstanak umetnosti koja se ne može strimovati.
Ova pandemija je na scenu "izvela" tri vrste krize: ekonomsku - koja utiče na sve oblasti kulture, umetničku - koja uništava rad i moći individualaca, i filozofsku - koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uzrokuje pitanja "kako živeti i raditi".
Naredni meseci će biti vrlo nesigurni. Živa izvođenja su izbrisana ili su u velikoj opasnosti. Poslovi su svuda u pitanju. Glumci i muzičari su očajni zato što ne mogu da javno nastupaju.
Kriza kroz koju prolazimo pokazuje da ne postoje mogućnosti skorašnjeg otvaranja sala u kojima će se izvoditi drame, opere ili koncerti. Finansijske implikacije fizičke distance dodatno će onemogućiti izvođače da publici daju predstave i koncerte.
Uticaj pandemije je potencijalno razarajući za čitav kreativni sektor, pogotovu kada se radi o operi, baletu i mjuziklu. Ove „elektrane za proizvodnju strasti" su stale i za njih ne postoji alternativa. Posledice su presušivanje reke talenata, povećanje nezaposlenosti i zatvaranje jednog od vodećih aspekata naše kulture. To će nas koštati dragocenog kulturnog blaga.
Sve češće čujemo izjave da umetnost i kultura neće biti iste posle kovida 19. Nude se mogućnosti strimovanja pozorišnih i muzičkih formi, zagovara se onlajn pozorište i koncerti. Međutim, upotrebom tehnologije kojom prenosimo pozorišnu predstavu ili koncert nije moguće publici priuštiti dublje i trajnije iskustvo i omogućiti autentičnost. Čak i uz ostvarenje pretpostavke maksimalnog „prilagođavanja" tehničko-tehnoloških inovacija umetničkom stvaralaštvu i njegovoj prezentaciji.
Trebalo bi da zaštitimo budućnost živih izvođenja ne samo zbog toga šta ona jesu - briljantna i potrebna - već i zbog onoga šta ona mogu postati. Ne smemo da zaboravimo čitavu „vojsku" mladih umetnika, koji su tek zakoračili na scenu. Podrška nam je porebna i da bismo radili sa njima i za njih. Seme koje će proklijati danas, nije potrebno samo za zdravlje pozorišta sadašnjice, već i za zdravlje društva u narednim decenijama.
Većina država je podržala institucije, samostalne umetnike i kreativne preduzetnike u uslovima pandemije kovida 19. Ove mere se sastoje u zaštiti društveno-ekonomskog statusa umetnika i institucija kulture, a zavise od konkretnih državnih politika.
Sa ciljem da inicira rešavanje problema i izazova sa kojima se u aktuelnim okolnostima kultura suočava, nedavno je u organizaciji „Kreativne Srbije", u Dorćolplacu, održana diskusija stručnjaka i profesionalaca u kulturi, praktičara i teoretičara, na temu „Kultura posle virusa". Sa ovog skupa je upućen predlog Vladi Republike Srbije da u narednom periodu podrži oporavak srpske kulture, proširi šemu finansijske podrške za slobodne umetnike i osnuje Fond za kulturu. 
Fond je potreban za obezbeđivanje uslova za kontinuirani razvoj kulturno-umetničkih delatnosti u Republici Srbiji, a u funkciji napretka društva zasnovanog na kreativnosti.
Kroz ovaj Fond bi se obezbeđivala sredstva za podršku kreativnom radu i podsticaj talentima, za osnivanje i unapređenje rada institucija od strateškog značaja (Audiovizuelni institut Srbije, Kuća igre), za međunarodnu saradnju i promociju srpske umetnosti.
Nadamo se da će u ovom teškom trenutku za srpsku kulturu započeti brze promene u kulturnoj politici i produktivni dijalog između Vlade Republike Srbije i kreativnog sektora. Dalje investiranje u kulturu bi omogućilo da kreativni sektor prevaziđe period zatvorenosti, dobije mogućnost za kreiranje novih dela i bude aktivni deo oporavka šire zajednice. Nadamo se da će predstavnici Vlade uvideti šta svi možemo da izgubimo, što bi ovakvu odluku učinilo veoma lakom.
Jednoga dana ćemo kovid 19 preseliti iz naše sadašnjosti u našu prošlost, i mašina će se ponovo pokrenuti. 
U ovom trenutku moramo izvući najbolje zaključke. 
Ako budemo pametni, iz pepela će se pojaviti kreativni sektor, koji će raditi za sve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.