Inovacioni vaučeri preduzećima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inovacioni vaučeri preduzećima u Srbiji

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dodelili su danas u Beogradu takozvane zelene inovacione vaučere preduzećima u Srbiji kao podsticaj projektima za inovativna rešenja u oblasti zelenih tehnologija. 

Reč je o bespovratnim sredstvima vrednosti do 20.000 evra namenjenim malim i srednjim preduzećima za pokrivanje do 90 procenata troškova spoljnih usluga istražživanja i razvoja novih proizvoda, usluga i procesa, ili unapredenja postojećih, a u cilju efikasnijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korišćenja resursa i bržžeg prelaska na zelenu privredu.

Vaučeri su danas dodeljeni predstavnicima osam preduzeća, a kako je rečeno na svečanoj dodeli u Hotelu " Metropol", reč je o trećem ciklusu podrške u okviru kojih je odobreno ukupno 29 projekata.

Direktorka EBRD-a za zapadni Balkan Suzana Hargitaj rekla je da su inovacije ključne za ekonomski razvoj.

Ideja dodele zelenih vaučera pokrenuta je pre godinu dana i interesovanje za taj program je veliko, navela je ona.

U prvoj godini EBRD je primila oko 110 prijava, a u prvoj polovini ove godine nagrađeno je 21 preduzeće i to za inovativna rešenja za održivu proizvodnju, upravljanje otpadom, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije..

U okviru trećeg ciklusa opredeljeno je 135. 000 evra za podršku MSP, a u prvoj godini programa ukupno 435.000 evra.

Hargitaj je rekla da je praktično od danas otvoren novi poziv za prijave rešenja. Vrednost vaučera je 50.000 evra.

Ona je pozvala preduzeća da se u saradnji sa naucno-istraživačkim organizacijama jave i apliciraju za sredstva.

EBRD je pre godinu dana pokrenula Program zelenih inovacionih vaučera u Srbiji kako bi pospešila proces uvođenja inovacija u mala i srednja preduzeca (MSP) u oblasti zelenih tehnologija i resursne efikasnosti i ujedno poboljšala njihovu saradnju sa istražživačko-razvojnim organizacijama.

Saradnja sa njima pomaže MSP da smanje uticaj na žživotnu sredinu i povećaju svoju konkurentnost, rečeno je na skupu.

Pomoćnica mininistra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je program EBRD-a u prethodnih godinu dana dao dobre rezultate i istakla da su MSP važan ekonomski pokretač Srbije.

Fokus u prethodnom periodu bio je na tome da se stvori što bolje poslovno okruženje i pomogne osnivanje novih i rast i razvoj postojećih preduzeća, malih i srednjih, kao i i privlačenje direktnih stranih investicija, rekla je Obradović Jovanovićeva.

"Oblast ekologije, odnosno podrška malim i srednjim preduzećima da se prilagode ekološkim standardima i zelenu ekonomiju prihvate kao šansu je oblast koja zaostaje za dostignućima u EU i zato su ovakvi projekti važni", istakla je pomoćnica ministra privrede.

Realizacija ideja

Posebno je važno, kako kaže, to što predzeća posluju u različitim delovima zemlje, i da su u realizaciji svojih ideja konsultovali naučne, istraživačke institucije i fakultete, takođe iz različitih gradova.

"Nadamo se da će u budućnosti ovaj projekat dati još bolje rezultate, a na nama je da vidimo na koji nacin ovakve projekte možemo da preuzmemo i finansiramo iz budžeta", rekla je Obradović Jovanovićeva.

Takođe je podvukla da je ova tema važna i za proces evropskih integracija, ali i suštinski za zaštitu životne sredine i i savremeniji razvoj i proizvodne procese u preduzećima.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović ukazao je na značaj saradnje nauke i privrede koji rezultira novim proizvodima i uslugama i utiče na podizanje konkurentnosti privrede.

"Ministarstvo se kroz različite vrste programa trudi da napravi ovu vezu jačom", rekao je Nedović.

Takođe je zahvalio predstavnicima EBRD-a na značajnom finansijskom podsticaju kroz ovakve ekološke projekte.

Fond za inovacionu delatnost pokrenuo je nekoliko programa podrške preduzećima, postoje razvojni programi, kao i veliki potencijal za saradnju i cilj je da se pomogne preduzećima da dođu do novih fondova i potencijalnih investitora, podvukao je Nedović.

Takođe resorno Ministarstvo trenutno radi na donošenju Strategije pametnih specijalizacija zasnovane na inovacionom i naučno tehnološkom potencijalu zemlje.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović naveo je da će ulaganje i razvoj zelenih tehnologija i inovacija najviše doprineti zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja, kao i boljem iskorišćenju resursa.

"Trudićemo se da kao Ministarstvo pomognemo inovacije u zelenoj ekonomiji", rekao je Abramović i dodao da je projekat EBRD-a pravi pokazatelj kako se mnogo može postići na tom planu.

Priznanja, odnosno vaučeri za ekološka inovativna rešenja dodeljena su predstavnicima preduzeća Grafo stil Kragujevac, Trako, Desing d.o.o, Saba Belča, NIP Inox, Stevanovic trafo, Zlatibor gradnja Kop, Green day.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.