Inicijativa mladih: Država mora da se odredi da li će žrtvovati mir zbog Šešelja

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2018, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa mladih: Država mora da se odredi da li će žrtvovati mir zbog Šešelja

Inicijativa mladih za ljudska prava (Inicijativa) zatražila je danas od Skupštine Srbije da konačno konstatuje prestanak poslaničkog mandata lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Osim prekida mandata u skupštini, od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Ane Brnabić Inicijativa zahteva da hitno prekinu višenedeljnu kampanju zastrašivanja građana Hrtkovaca, ali i cele Srbije tako što će se jasno suprotstaviti Vojislavu Šešelju i njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << "zločinačkoj politici".

Kako je ocenjeno u saopštenju, mera reakcije državnih institucija na Šešeljevo "divljanje" ne ispunjava se niti ima svrhu u zabrani okupljanja zakazanog za 6. maj u Hrtkovcima, već se mora manifestovati poštovanjem pravosnažne presude Vojislavu Šešelju.

"Izraz poštovanja presude trebalo bi da se ogleda u konstatovanju prestanka mandata osuđenom ratnom zločincu od strane članova Administrativnog odbora NS RS, na šta ga obavezuje član 88. Zakona o izboru narodnih poslanika", navode iz Inicijative mladih.

Shodno tome, kako ističu, predsednik Srbije kao i Vlada u ime države Srbije moraju izraziti poštovanje prema žrtavama zločina svakog 6. maja u Hrtkovcima, pokazujući da se proklamovana politika mira i stabilnosti može i mora jedino graditi na suočavanju s ratnom prošlošću.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) osudilo je 11. aprila ove godine Šešelja na deset godina zatvora zbog podsticanje progona, deportacije i druga nehumana dela kao zločina protiv čovečnosti, a takođe i za činjenje progona kao zločina protiv čovečnosti u Hrtkovcima, u Vojvodini.

Iz inicijative podsećaju da je od tada Šešelj sem zakazivanja skupa u Hrtkovicima za 6. maj, u Skupštini Srbije vređao i zastrašivao poslanike i poslanice, izazvao odlazak delegacije Hrvatske iz Srbije kako bi, po njihovoj oceni, "njegovo ovakvo delovanje bilo odličan povod da šovinističku retoriku i 'diplomatski rat' u odnosima Srbije i Hrvatske".

Zbog svega navedenog, Inicijativa zahteva od predsednika Srbije kao i Vlade Srbije da "ne glume neutralnog arbitra koji fascilitira između 'dva ekstrema' zabranjivajući sve skupove za 6. maj već da se vrednosno odrede da li će mir u zemlji i regionu žrtvovati zbog ratnog zločinca".

"Ukoliko državni organi nastave u ovom smeru, srpsko društvo mora naći snage da podigne glavu i suprotstavi se ovoj hodajućoj personifikaciji zla. Ta borba se mora nastaviti i nakon 6. maja ne toliko zbog samog Šešelja, koliko iz potrebe da kao društvo izgradimo trajni mir što je nemoguće bez poštovanja žrtava, pogotovu onih koji su kao građani ove države označeni kao nepodobni i zbog toga ubijani, maltretirani i naterani da se odreknu svojih domova", navode iz Inicijative.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.