Inicijativa da park u Zagrebu nosi ime ubijene srpske porodice Zec

Izvor: Blic, 09.Apr.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa da park u Zagrebu nosi ime ubijene srpske porodice Zec

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je inicijativu da jedan park u Zagrebu bude nazvan po porodici srpske nacionalnosti Zec, čijih je troje članova ubijeno 1991. godine, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Mihajlo Zec ubijen je ispred svoje kuće u Zagrebu, a njegova supruga Marija i 12-godišnja ćerka Aleksandra otete i likvidirane na Medvednici kod Zagreba u decembru 1991. Njihova tela bačena su u jamu za smeće.

Iako su pred istražnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sudijom petorica pripadnika rezervnog sastava MUP Hrvatske, poznatiji kao "merčepovci", priznali ubistvo, oni nikad nisu odgovarali za taj zločin zbog proceduralne greške, odnosno ispitivanja bez branioca.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u toku je suđenje ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Tomislavu Merčepu za ubistvo 43 osobe, među kojima su navedeni i članovi porodice Zec.

Uz imenovanje jedne javne površine u čast porodice Zec, Inicijativa mladih je predložila da neke od ulica u novoizgrađenom naselju u Zagrebu budu nazvane i po ubijenom ratnom zapovedniku osječke policije Josipu Rajlu-Kiru i svedoku ratnih zločina Milanu Levaru.

Rajl-Kir je, kako su naveli u saopštenju, pokušavao da primiri sugrađane srpske i hrvatske nacionalnosti, a ubijen je sredinom 1991. godine u zasedi u Tenji.

Branitelj i svedok ratnih zločina Milan Levar ubijen je u avgustu 2000. pošto je Haškom tribunalu pružio informacije o ratnim zločinima u Gospiću.

U saopštenju se navodi da su inicijativu podržali, između ostalih, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, bivši predsednik Stjepan Mesić i predsednik Odbora za spoljnu politiku Sabora Hrvatske Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parku u Zagrebu dati ime porodice Zec

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2014

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je inicijativu da jedan park u Zagrebu bude nazvan po porodici srpske nacionalnosti Zec, čijih je troje članova ubijeno 1991. godine, saopšteno je danas iz te nevladine organizacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Inicijativa: Park u Zagrebu da nosi ime po ubijenoj srpskoj porodici!

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2014

Inicijativa mladih za ljudska prava pokrenula je inicijativu da jedan park u Zagrebu bude nazvan po porodici srpske nacionalnosti Zec, čijih je troje članova ubijeno 1991. godine, saopšteno je iz te nevladine organizacije...Inicijativa za imenovanje jedne javne površine u čast porodice Zec: Zagreb.. ..Porodica...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.