Indija: Uhapšen jer je hteo da prevede devojku u islam

Izvor: B92, 03.Dec.2020, 12:33

Indija: Uhapšen jer je hteo da prevede devojku u islam

Policija u indijskoj državi Utar Pradeš je uhapsila muškarca muslimanske veroispovesti kada je navodno hteo da prevede Hindu devojku u islam.

Kako je preneo "Bi-Bi-Si", on je prvi čovek koji je uhapšen pod novim zakonom koji zabranjuje insistiranje da se jedna osoba prevede u drugu religiju.

Zakon cilja parolu "volim džihad" - izraz koji su radikalne Hindu grupe osmislile da optuže muslimane da prevode indijske žene u islam preko braka.

Zakon je izazvao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bes kod pojedinaca, kritičari ga nazivaju "islamofobičnim", a osim Utar Pradeša, još četiri države su pripremile nacrt zakona protiv parole "volim džihad", dodaje BBC.

Policija u Utar Pradešu je potvrdila hapšenje na Tviteru.

Otac devojke je ranije podneo prijavu protiv uhapšenog, jer je "vršio pritisak na njegovu ćerku da pređe u islam i pretio joj ukoliko to ne uradi."

Ona je navodno bila u vezi sa njim, ali se udala za drugog muškaraca ove godine.

Uhapšeni će provesti 14 dana u pritvoru do suđenja, a lokalnim novinarima je rekao da je nevin i da "uopšte nije imao dodirnih tačaka sa tom devojkom", ali ako ga sud proglasi krivim, mogao bi da dobije do deset godina robije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NASILNO HTEO DA PREVEDE DEVOJKU U ISLAM: U Indiji uhapšen muškarac prvi put po novom zakonu koji zabranjuje tu praksu

Izvor: Kurir, 03.Dec.2020

Policija u indijskoj državi Utar Pradeš je uhapsila muškarca muslimanske veroispovesti kada je navodno hteo da prevede Hindu devojku u islam, preneo je danas BBC.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.