Indija: Uhapšen jer je hteo da prevede devojku u islam

Policija u indijskoj državi Utar Pradeš je uhapsila muškarca muslimanske veroispovesti kada je navodno hteo da prevede Hindu devojku u islam.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.12.2020.

11:38

Indija: Uhapšen jer je hteo da prevede devojku u islam

Kako je preneo "Bi-Bi-Si", on je prvi čovek koji je uhapšen pod novim zakonom koji zabranjuje insistiranje da se jedna osoba prevede u drugu religiju.

Zakon cilja parolu "volim džihad" - izraz koji su radikalne Hindu grupe osmislile da optuže muslimane da prevode indijske žene u islam preko braka.

Zakon je izazvao bes kod pojedinaca, kritičari ga nazivaju "islamofobičnim", a osim Utar Pradeša, još četiri države su pripremile nacrt zakona protiv parole "volim džihad", dodaje BBC.

Policija u Utar Pradešu je potvrdila hapšenje na Tviteru.

Otac devojke je ranije podneo prijavu protiv uhapšenog, jer je "vršio pritisak na njegovu ćerku da pređe u islam i pretio joj ukoliko to ne uradi."

Ona je navodno bila u vezi sa njim, ali se udala za drugog muškaraca ove godine.

Uhapšeni će provesti 14 dana u pritvoru do suđenja, a lokalnim novinarima je rekao da je nevin i da "uopšte nije imao dodirnih tačaka sa tom devojkom", ali ako ga sud proglasi krivim, mogao bi da dobije do deset godina robije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: