Ime špijuna samo u medijima, a Hrvati o hladnom ratu

Izvor: B92, 03.Sep.2016, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ime špijuna "samo" u medijima, a Hrvati o "hladnom ratu"

Identitet osobe koja je uhapšena u Srbiji pod sumnjom na špijunske aktivnosti otkrili su mediji, a zvaničnog saopštenja još nema.

Prema navodima beogradskih medija, kao hrvatski špijun je okarakterisan u uhapšen 57-godišnji Čedo Čolović, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

Iako su do medija stizale i nezvanične informacije da će se o tome oglašavati "neko iz vrha vlasti", do toga u nedelju uveče i subotu ujutru nije došlo.

Od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnika se oglasio jedino vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ali je on komentarisao izjavu Visokog predstavnika za BiH Valentina Incka.

I hrvatski mediji prenose da je razlog ćutanja zvaničnog Zagreba to što iz Beograda nije stigla oficijalna informacija o tome da je hrvatski špijun uhapšen na teritoriji Republike Srbije, već da se o tome samo govorilo u medijima.

“Takva neprofesionalna objava do sada nezabeležene situacije u odnosima dve država baca sumnju u transparentnost i namere srpske strane. Slobodno se može reći da je ovim činom započeo hladni rat između dve susedne zemlje“, navodi Slobodna Dalmacija.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je u petak samo saopšteno da je jedna osoba uhapšena u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA) osumnjičena za špijunažu i da je reč o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

U saopštenju je navedeno da je do 1990. godine osumnjičeni živeo i radio u Hrvatskoj, a da mu je posle toga mesto prebivališta u Srbiji.

Zagrebački "Večernji list" piše da je hrvatski špijun kog su operativci srpske BIA uhapsili u Beogradu identifikovan kao Čedo Čolović (57), oficir u penziji RS.

Kako pišu "Večernje novosti", Čolović je Hrvatskoj prodavao poverljive vojno-obaveštajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine.

On je uhapšen u okolini Beograda dok se spremao da pobegne u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven.

Rodom je iz sela Tepljuha kod Drniša, ali ima prebivalište u Beogradu. U Srbiju je došao kao izbeglica u avgustu 1995. godine u vreme hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja".

Većina medija u regionu objavila je kao udarnu vest informaciju da su operativci BIA uhapsili stranog obaveštajca u Beogradu. Opširnije u posebnoj vesti.

Hrvatski obaveštajac koji je uhapšen u Beogradu radio je za hrvatsku Vojno sigurnosno-obaveštajnu službu, naveo je Index.hr i dodao da je tokom proteklih meseci, pa čak i godina, uhapšeni obaveštajac u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle, VSOA, mogli biti od posebnog interesa.Detaljnije u posebnoj vesti.

Današnjim hapšenjem hrvatskog obaveštajca započeo je špijunski rat na Balkanu, a tajming cele akcije nije nimalo slučajan, smatra Božo Spasić. Više o tome pročitajteOVDE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.