Imbecilu, pa zagrljaj: Susret koji intrigira javnost; Šta se tamo dešavalo?

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 16:54

"Imbecilu", pa zagrljaj: Susret koji intrigira javnost; Šta se tamo dešavalo?

Papa Franja primio je danas u Vatikanu argentinskog predsednika Havijera Mileija, a audijencija iza zatvorenih vrata trajala je oko sat vremana.

Prema rečima portparola predsednika Manuela Adornija, argentinski predsednik uručio je papi tri poklona.

Među poklonima je kopija pisma iz maja 1854. u kojem je tadašnji ministar spoljnih poslova Argentine Hose Marija Gutijeres dodelio Huanu Bautistu Alberdiju ključnu diplomatsku misiju u Evropi, prenosi agencija Nova. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Drugi poklon je komemorativna razglednica koju je argentinska pošta štampala u avgustu 2017. godine, kada je Marija Antonija de Paz i Figeroa, "Mama Antula", proglašena blaženom.

Milej je papi dao i neke od svojih omiljenih argentinskih kolačića "dulce de leche alfajores" i kekse sa limunom.

Vatikan je saopštio da je sastanak trajao sat i 10 minuta, što je neuobičajeno za standarde papinih sastanaka.

Predsednik Argentine je tokom odvojenog susreta sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom govorio o programu nove vlade za suzbijanje ekonomske krize, navodi se u saopštenju Vatikana, preneo je AP.

Tokom predizborne kampanje, Milej je opisao poglavara Rimokatoličke crkve kao imbecila i predstavnika zloćudnosti na Zemlji.

Pre sastanka, na pitanje o prošlim uvredama, Parolin je rekao da je papa osoba koji je naklonjena svima, tako da nema govora o tome da prema nekom gaji animozitet.

"Papa je na te komentare gledao kao na strategiju kampanje", rekao je novinarima kardinal Viktor Manuel Fernandez, koji je takođe, Argentinac.

Dodao je da, čak i ako se papi možda ne dopadaju "neki politički i ideološki trendovi u Argentini", on će uvek biti zabrinut za one koji pate.

Papa Franja i Milej su se nakratko susreli juče, u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, na kraju ceremonije kanonizacije Marije Antonije de Paz i Figeroa. Milej je čvrsto zagrlio papu na kraju mise, a papa se našalio: "Ošišao si se!"

Milejeva kancelarija je objavila fotografije zagrljaja na platformi X uz tekst: "Neka Bog blagoslovi Argentince i neka nas nebeske sile čuvaju".

Milej, liberalni ekonomista, oštro je kritikovao svog sunarodnika tokom predizborne kampanje prošle godine, optužujući papu za političko mešanje i nazivajući ga "imbecilom" koji "promoviše komunizam".

Ali, u intervjuu ovog vikenda Milej je opisao Franju, bivšeg nadbiskupa Buenos Ajresa, kao "najvažnijeg Argentinca u istoriji".

S druge strane, papa je veoma kritičan prema preovlađujućem potrošačkom ekonomskom modelu i navodi da on izaziva nejednakost, siromaštvo, klimatske promene i uništavanje životne sredine.

Papa je pozvao Mileja u novembru da mu čestita na pobedi na izborima, a argentinski predsednik je tada zamolio Franju da dođe u Argentinu.

Poglavar rimokatoličke crkve nije otišao u domovinu od kada je preuzeo tu funkciju 2013. godine, iako je posetio susedne zemlje poput Brazila, Bolivije, Paragvaja i Čilea.

Nedavno je izrazio nadu da će posetiti Argentinu kasnije ove godine.

Milej će se u toku dana sastati i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i predsednikom Serđom Matarelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.