Imate li biciklističko lice ili isparavanje: 6 urnebesnih bolesti koje su lekari IZMISLILI da bi smirili žene

Izvor: NaDlanu.com, 04.Jul.2015, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate li biciklističko lice ili isparavanje: 6 urnebesnih bolesti koje su lekari IZMISLILI da bi smirili žene

Doktori (većinom muškarci) su ženama kroz istoriju dijagnozirali čudnovate 'bolesti' koje, srećom, nisu bile dugog veka, niti ih je nauka srećom, priznala

Biciklističko lice

Jedna od najsmešnijih bolesti na koju su upozoravali žene bila je ova, duhovitog naziva biciklističko lice. Naime, s rastom bicikli, žene su upozorene da će zbog čudnih izraza lica kakve su obično imale dok su pokušavale da voze bicikl postati ružne. Ova teorija je u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << nestala nakon nekoliko godina korišćenja bicikla, kad su se i najveći skeptici mogli uveriti da ni jedna žena nije izgubila lepotu zbog bicikla.

Lutajuća materica

Čak je i otac moderne medicine, Hipokrat, bio zabrinut misleći da postoji 'životinja unutar životinje' koja se giba u ženskom telu i navodno utiče na njeno raspoloženje i zdravlje.

Jedan od preporučenih oblika lečenja ove 'bolesti' bile su učestale trudnoće, jer se smatralo da se 'životinja' (materica) vrti iz čiste dosade. Jedan doktor je čak preporučio da se neko dobro izdere na ženu ili da je natera da plače, kako bi materica ostala na mestu. Do 17. veka, 'stručnjaci' su verovali da se lutajuća materica može vratiti na mesto ako se kroz ženino telo proširi prijatan miris.

Histerija

Histerija, prevedeno, znači bolest materice, a uključivala je brojne simptome kao što mučnina, nesanica, nervoza, erotske maštarije, osećaj težine u abdomenu, nadutost, oticanje u predelu jajnika i vlažnost polnog organa. Ovu bolest lečili bi doktori ili babice, i to tako da masažom vagine 'bolesne' žene dovedu do orgazma.

Neverovatan je podatak da je ova bolest redovno pogađala žene određene klase. Na belkinje koje su bolovale od vrste histerije koju danas znamo kao prolaps materice ili bolesti jajnika, gledalo se kao na osobe koje dovode u opasnost svoju rasu jer su imale problema s plodnošću.

Jedina pozitivna stvar u vezi histerije je da njoj možemo da zahvalimo za nastanak vibratora - aparata koji su krajem 19. veka bili obavezni deo doktorske ordinacije.

Emotivno preopterećenje

Prva lobotomija izvršena je na domaćici iz Kanzasa 1936. godine. Psihijatar koji je prepisao ovu operaciju, Valter Frimen, navodno je verovao da je 'preopterećenost emocijama uzrokovala mentalnu bolest', a kao jedini mogući lek video je rezanje određenih živaca u mozgu kako bi stabilizovao psihičko zdravlje jadne žene. Nakon toga su na lobotomiji učestalo počele da završavaju žene čije je 'emocije' trebalo dovesti u red i ravnotežu.

Frimen je obavio na hiljade operacija pre nego što je dobio zabranu, a prema nekim procenama početkom 1950-ih u SAD-u je obavljeno oko 50.000 lobotomija. Ova procedura se jako raširila i u Švedskoj, gde je 63 odsto svih operacija obavljeno na ženama.

Isparavanje

U vreme kad je skovan ovaj čudan termin, koristio se za opis različitih stanja - od PMS-a do kliničke depresije. Mogao je da bude i sinonim za hipohondriju, iako je najčešće označavao osećaj nelagodnosti.

Isparavanja su se opisivala kao bolest koja je označavala 'živčanu nesposobnost, pri čemu se oboleloj osobi pričinjavalo da joj pred očima lebde različite slike ili bi joj se pričinjavale stvari kojih ne bi bilo'.

Ludost

Do 1872. godine u Engleskoj i Velsu većina klasifikovanih ludaka (što je u to vreme bio zdravstveni pojam) u ludnicama bile su - žene.

A Geri Nun in 'The Guardiana' pronašao je poreklo izraza ludilo iz pojma koji označava "mesečno razdoblje ludila, na kog su kao okidač delovale mesečeve mene". Dakle, možete bez puno muke pretpostaviti odakle sve to vuče korenje.

(Mic.com)

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.