Ilir Meta: Mojе suđenje je bilo transparentno

Izvor: Southeast European Times, 06.Mar.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilir Meta: Mojе suđenje je bilo transparentno

Više od mesec dana nakon što ga je Visoki sud Albanije oslobodio optužbi za korupciju, lider Socijalističkog pokreta za integraciju Ilir Meta komentariše svoje suđenje.

06/03/2012

Erl Murati za Southeast European Times iz Tirane -- 6.3.2012.

U ekskluzivnom intervjuu za SETimes bivši potpredsednik vlade i ministar inostranih poslova Albanije Ilir Meta rekao je da je suđenje njemu bilo transparentno i da je „od samog početka bio uveren u svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << nevinost“.

„Čitava stvar se sastojala od mnoštva namerno sastavljenih i montiranih video snimaka, sa isključivim ciljem destabilizacije zemlje i rušenja vlade“, rekao je Meta.

Visoki sud je 16. januara proglasio Metu nevinim po optužbama za korupciju, u vezi za tenderom za državnu hidroelektranu. Tužilaštvo je tražilo dvogodišnju zatvorsku kaznu, tvrdeći da je on pokušao nedopušteno da utiče na bivšeg ministra ekonomije Dritana Priftija oko tog tendera.

Slučaj je pažljivo pratila Evropska komisija, koja nije komentarisala ishod, ali je ukazala da će taj sudski proces biti deo sledećeg izveštaja o napretku Albanije.

Peter Stano, portparol komesara EU za proširenje Štefana Filea, istakao je da je „vladavina zakona jedan od 12 prioritetnih kriterijuma za Albaniju da bi dobila status kandidata“.

Međutim, Meta -- koji je takođe bio premijer od 1999. do 2002. godine, a sada je na čelu malog Socijalističkog pokreta za integracije (SMI), koji je deo albanske vladajuće koalicije -- uveren je da je „traženjem detaljne presude u ovom slučaju postavio nove standarde demokratskog ponašanja u Albaniji, preko [moje] momentalne ostavke, odricanja od poslaničkog imuniteta i kroz rešenost da idem do kraja sa svim optužbama koje su podnete protiv mene“.

Odluka suda se u Metinoj stranci smatra „trijumfom“.

Edmond Hadžinasto iz SMI, koji je nasledio Metu na mestu potpredsednika vlade i ministra inostranih poslova, opisao je slučaj kao aferu zasnovanu na nameštenom video snimku. On je rekao da je Visoki sud bio nezavistan i da se u potpunosti držao zakona.

Prema njegovim rečima, ovaj slučaj je pokazao da je „zakon iznad svega“.

Međutim, prema opozicionoj Socijalističkoj partiji, presuda je pokazala da je Visoki sud pod državnom kontrolom.

U zajedničkom saopštenju, na dan kada je sud saopštio svoju odluku, svi članovi Predsedništva Socijalističke partije izrazili su svoje ogorčenje, rekavši da je ta odluka dokaz uticaja premijera Salija Beriše na sud.

Meta je, međutim, odbacio optužbe socijalista, ocenjujući ih kao izražavanje njihovih sopstvenih dvostrukih standarda u pogledu pravde.

„Očigledno je da se, kada sudovi donose odluke u interesu opozicije, one prihvataju kao 'pravedne', a kada nisu u skladu sa njihovim interesima, sudovi se označavaju kao 'zarobljeni'. Verujem da moramo da se odreknemo ulične politike i da moramo da jačamo politiku državnih i pravnih institucija“, rekao je Meta za SETimes.

Nekoliko dana pre suđenja, Beriša se sastao sa Metom dva puta, izazivajući reakcije opozicije i pažnju medija.

Beriša je 13. januara bio kod Mete u kući na večeri. Dan kasnije su se ponovo sastali, ovoga puta u hotelu u Tirani, sa gradonačelnikom Tirane Lulzimom Bašom.

Albanska opozicija saopštila je da su ti susreti očigledno predstavljali javni pritisak na pravosuđe.

Meta odbacuje takve tvrdnje. „Srećemo se sa Berišom na stalnoj osnovi i razgovaramo o različitim pitanjima, ali ne o odlukama sudova. Mi poštujemo javne institucije i njihove odluke.“

Kada je reč o integraciji Albanije u EU, Meta je rekao da zemlja zaslužuje da dobije status kandidata i okrivio opoziciju za odlaganje tog procesa.

„Status kandidata veštački je odlagan zbog nekonstruktivne političke agende opozicije, za koju bi mnogi građani Albanije voleli da se sada okonča“, rekao je on za SETimes.

„EU će znati kako da pohvali Albaniju zbog pozitivne snage koju predstavlja“, navodi on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.