Ili će Putin da uradi isto što i Hitler ili će to biti njegov kraj?

Izvor: B92, 05.Apr.2023, 22:02

Ili će Putin da uradi isto što i Hitler ili će to biti njegov kraj?

Da li je ubistvo ruskog ratnog blogera Vladlena Tatarskog početak Noći dugih noževa u Rusiji, pitanje je koje "The Telegraph" postavlja u analizi dešavanja.

Kako podseća "The Telegraph" u svom tekstu, u leto 1934. Hitler je naredio ubistvo vođa SA, nacističke privatne milicije koja je izmakla kontroli i pretila njegovoj moći.

Očigledno ubistvo Maksima Fomina, zvanog Vladlen Tartarski – glasnog proratnog kritičara invazije Kremlja na Ukrajinu i navijača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vagnerove grupe plaćenika – neki su protumačili kao "pucanj" u Vagnerovog vođu Jevgenija Prigožina.

O Prigožinu se ponekad govori kao o potencijalnom Putinovom nasledniku i poslednjih meseci je često ukrštao koplja sa Putinovim užim krugom, javno navodeći nesposobnost, pa čak i optužujući ministra odbrane Sergeja Šojgua za izdaju.

Čini se da je ovo uznemirilo Putina kao i vojni vrh do te mere da je vojska optužena da namerno i bespotrebno troši živote Vagnerovih plaćenika i lišava ih municije kako bi im podrezala krila, pa čak i da ih se otarasila, navodi "The Telegraph".

Ministarstvo odbrane Velike Britanije sada izveštava da Rusija želi da sponzoriše i razvije alternativne privatne vojne kompanije (PMC) da zameni Vagnera u Ukrajini.

Vagner, sa 30.000 do 50.000 boraca u zemlji, bio je od suštinskog značaja za Putinove posrnule ratne napore, preduzimanje misija koje regularna vojska ne bi uradila, pa tako očigledni potezi protiv grupe ukazuju na to koliko veliku pretnju Putin mora da veruje da predstavlja Prigožin.

Vagner neće biti lako zameniti. Osim aktivnosti u Ukrajini, mreža te grupe, isprepletana je ruskom spoljnom i ekonomskom politikom, proteže se od Sirije do Afrike, Evrope do Latinske Amerike. Ovaj rat ga je nahranio i nahranio, i verovatno je postao prevelik da bi se u potpunosti iskorenio.

Ipak, iako bi Putinu možda bilo bolje da se oslobodi privatnih vojnih odela i unutrašnjih rizika koje oni predstavljaju, one mu donose mnoge koristi. Kao prvo, on zna da su bivši ruski lideri bili oboreni visokim stopama žrtava i njegov "očajnički potez" da izbegne još veće gubitke pomaže u objašnjavanju očiglednog opreza Rusije u njenoj trenutnoj ofanzivi i nespremnosti Kremlja da naredi potpunu mobilizaciju. Smrti plaćenika ne moraju biti zvanično prijavljene, a njihove torbe sa leševima ne privlače ništa poput emocija vraćanja vojnih žrtava.

Vagner je takođe pokazao nesumnjivo, posebno u Bakhmutu, da privatne kompanije ponekad mogu da rade efikasnije, neopterećene birokratijom i institucionalnom sklerozom koja je često karakteristična za regularne snage. Iako su njihovi vlasnici motivisani profitom, PMC su takođe jeftiniji, bez velikih troškova opsežne obuke, penzija, invalidnina i većih plata, piše "The Telegraph".

Glavna stvar u ovom ratu je da PMC i njihovi borci nisu pravno odgovorni. U stvari, prema ruskom zakonu, oni su nezakoniti i stoga se mogu poreći. Nisu komercijalno registrovani, ne plaćaju porez i zvanično ne postoje. Vagner je pokazao nivo nemilosrdnosti čak i veći od većine redovnih ruskih snaga: silovao je, pljačkao, mučio i ubijao zatvorenike i civile sa malo straha da će ikada biti izveden pred lice pravde.

Putin će nastojati da kombinuje ove prednosti sa sastojkom koji je možda od najvećeg značaja u ratu: lojalnošću. Ovde bi mogao da uskoči ministar odbrane Sergej Šojgu, meta Prigožinovog gneva.

Zapadnim ušima zvuči bizarno, ali se veruje da čak i Šojgu ima svoju privatnu vojsku u Ukrajini – "Patriot", ilegalnu organizaciju koja se bori za profit zajedno sa državom kojom on zakonski rukovodi.

Možda će "Patriot" postati naslednik Vagnera, piše "The Telegraph" i dodaje da je Šojgu dugogodišnji Putinov prijatelj čija je lojalnost neupitna, njegovo bogatstvo vezano za Putinovo, a budućnost obojice zavisi od ishoda u Ukrajini.

Brza transformacija ruske PMC scene, a posebno uklanjanje Vagnera sa bojnog polja, mogao bi Putinu da bude adut kao što je eliminacija SA bila Hitleru. Neuspeh u tome mogao bi da znači njegov kraj...

Bilo kako bilo, sve ovo je loša vest za Zapad, koji će u narednim godinama nesumnjivo osetiti posledice rastuće mreže ruskih plaćeničkih grupa širom sveta, zaključuje "The Telegraph".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.