Ilegalno trgovanje organima – javna tajna VIDEO

Izvor: B92, 18.Sep.2023, 22:16

Ilegalno trgovanje organima – javna tajna VIDEO

Nakon što je hirurg N.F. iz crnogorskog kliničkog centra neovlašćeno izneo organe umrlih, otvorilo se pitanje ilegalne trgovine ljudskim organima.

Iako to, zpravo nije bio slučaj sa pomenutim crnogorskim hirurgom, činjenica je da su usled velikog nedostatka legalno dostupnih ljudskih organa u svetu oni postali tražena "roba" na crnom tržištu.

Sa druge strane, javna tajna je da postoji ilegalno trgovanje organima, po kome čitavo naše telo u proseku košta 36 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona evra.

Bubrezi su najčešće ilegalno presađeni organi jer davalac nakon prodaje jednog bubrega može da nastavi normalno da živi. Presađivanja drugih organa uglavnom su moguća samo u slučaju umrlog davatelja, osim ako se radi o delimičnim presađivanjima.

Ilegalna trgovina organima u svetu generiše od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje, kažu podaci iz poslednjeg izveštaja na tu temu koji datira iz 2017. godine.

Ova procena odnosi se na ilegalnu prodaju pet najprodavanijih organa: bubrega, jetre, srca, pluća i gušterače.

U Srbiji, crno tržište trgovine organima je istovremeno i "javna tajna", ali i “tabu tema”. Ipak, slučaj “žute kuće”, u kojoj su od 1998. do 2001. godine vađeni organi Srbima sa KiM koje je zarobila OVK, čini tu temu posebno ranjivom.

Još strašnije je to što optužnice protiv odgovornih u tom monstruoznom činu još nema.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine došlo je do saznanja da su hirurški zahvati nad žrtvama trgovine organima izvođeni u domovima zdravlja ili bolnicama koje su tokom rata korišćene za lečenje boraca tzv. OVK.

Više od milion ljudi širom sveta nalazi se na listama čekanja za transplataciju organa, a svake godine u proseku na tu listu dospe oko 100.000 novih ljudi. Na žalost, polovina pacijenata ne doživi da dočeka organ.

Prema poslednjim dostupnim podacima, u Srbiji nije evidentirano nijedno krivično delo kada je u pitanju nelegalna trgovina organima.

Iz ministarstva zdravlja su pre nekoliko godina takođe tvrdili da je kontrola rigorozna, i da nije moguće sprovesti u delo kriminalne radnje koje imaju veze sa prodajom organa.

Opširnije u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.