Ilegalna droga važan faktor u lečenju psihičke bolesti?

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Avg.2017, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilegalna droga važan faktor u lečenju psihičke bolesti?

Jednog dana ekstrazi bi mogao da bude potencijalni lek za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja.

Kako se navodi u poslednjem istraživanju, određeni sastojci halucinogene droge MDMA mogli bi da budu deo leka koji bi lečio posttraumatske poremećaje izazvane stresom.

Simptome posttraumatskog stresa izazivaju zvukovi ili mirisi koji izazivaju isti psihički bol koji je osoba trpela u stanju intenzivnog stresa.

Prethodne studije su pokazale da 61 od >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << 107 pacijenata nije pokazivalo simptome posttraumatskog stresa godinu dana nakon MDMA terapije.

Za sada je FDA (Federal Drug Administration) odobrila drugu fazu istraživanja MDMA droge u medicinskoj upotrebi, a u njoj će se testirati njena efikasnost, bezbednost i doziranje.

Treća faza će biti najteža. U njoj se konkretno testira efikasnost novog leka u odnosu na postojeću terapiju, nakon čega se bira najbolja moguća terapija pre zvaničnog odobrenja.

Istraživanje, koje košta 25 miliona dolara, sponzoriše MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies) i trebalo bi da bude završeno do 2021. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.