Igra za sve generacije

Izvor: RTS, 19.Dec.2016, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igra za sve generacije

Kulturno-umetničko društvo "Stanko Paunović" iz Pančeva godišnjim generacijskim koncertom obeležilo je 68 godina rada. Pred punom halom sportova predstavilo se više od pet stotina igrača i svirača.
Svoj prvi aplauz na sceni dobili su najmlađi članovi društva koji imaju od 4 do 9 godina. Neki od njih vežbaju koreografije sa roditeljima, bakama i dekama, i to je najveća vrednost kulturno-umetničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << društva, jer tradicionalne igre prenose s generacije na generaciju.

Anja Pavlović počela je da igra sa četiri godine: "Tata koji je ovde odavno član doveo me je da probam i ostala sam, jer volim da igram. Imam i omiljene koreografije i nadam se da ćemo večras biti dobri,"
Najstariji članovi društva čine ansambl veterana od kojeg mnogo toga  mogu da nauče sve ostale folklorne sekcije. Svi su različiti, ali se na sceni međusobno veoma dobro razumeju i znaju šta moraju da sačuvaju, ističe Roberta Tarajić:
"Negujemo tradiciju srpskog naroda i veoma nam je drago što se redovno okupljamo. Mogu da nam se pridruže svi ljudi dobre volje koji vole da igraju."

Katarina Mandić je duže od tri decnije član pančevačkog KUD "Stanko Paunović": "Kao porodica smo. Brinemo jedni o drugima, čuvamo decu, ispomažemo se i to zajedništvo se oseti na sceni."
Brižljivo neguju tradiciju i kulturnu baštinu u Srbiji, a sve češće to čine i van granica naše zemlje, gde na međunarodnim festivalima promovišu stare igre, nošnju i običaje.
"Negujemo pesme, igre i običaje sa kompletnog srpskog etničkog prostora. Poseban akcenat dajemo tradicionalnom stvaralaštvu Banata i trudimo se da starosedelačko nasleđe predstavimo u što lepšem svetlu" - ističe Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD „Stanko Paunović".
U Kulturno-umetničkom društvu ističu da je ova godina za njih bila veoma uspešna, a kao najvrednije priznanje izdvajaju zlatne plakete dečjeg ansambla viših razreda na pokrajinskom i republičkom takmičenju.
rts.pancevo@rts.rs 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.