Igra za sve generacije

Kulturno-umetničko društvo "Stanko Paunović" iz Pančeva godišnjim generacijskim koncertom obeležilo je 68 godina rada. Pred punom halom sportova predstavilo se više od pet stotina igrača i svirača.

Svoj prvi aplauz na sceni dobili su najmlađi članovi društva koji imaju od 4 do 9 godina. Neki od njih vežbaju koreografije sa roditeljima, bakama i dekama, i to je najveća vrednost kulturno-umetničkog društva, jer tradicionalne igre prenose s generacije na generaciju.

Anja Pavlović počela je da igra sa četiri godine: "Tata koji je ovde odavno član doveo me je da probam i ostala sam, jer volim da igram. Imam i omiljene koreografije i nadam se da ćemo večras biti dobri,"

Najstariji članovi društva čine ansambl veterana od kojeg mnogo toga  mogu da nauče sve ostale folklorne sekcije. Svi su različiti, ali se na sceni međusobno veoma dobro razumeju i znaju šta moraju da sačuvaju, ističe Roberta Tarajić:

"Negujemo tradiciju srpskog naroda i veoma nam je drago što se redovno okupljamo. Mogu da nam se pridruže svi ljudi dobre volje koji vole da igraju."

Katarina Mandić je duže od tri decnije član pančevačkog KUD "Stanko Paunović": "Kao porodica smo. Brinemo jedni o drugima, čuvamo decu, ispomažemo se i to zajedništvo se oseti na sceni."

Brižljivo neguju tradiciju i kulturnu baštinu u Srbiji, a sve češće to čine i van granica naše zemlje, gde na međunarodnim festivalima promovišu stare igre, nošnju i običaje.

"Negujemo pesme, igre i običaje sa kompletnog srpskog etničkog prostora. Poseban akcenat dajemo tradicionalnom stvaralaštvu Banata i trudimo se da starosedelačko nasleđe predstavimo u što lepšem svetlu" - ističe Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD „Stanko Paunović".

U Kulturno-umetničkom društvu ističu da je ova godina za njih bila veoma uspešna, a kao najvrednije priznanje izdvajaju zlatne plakete dečjeg ansambla viših razreda na pokrajinskom i republičkom takmičenju.

rts.pancevo@rts.rs 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара