Idžet Memeti: U našem društvu ima diskriminacije

Izvor: Southeast European Times, 20.Jul.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Idžet Memeti: U našem društvu ima diskriminacije

Pred Makedonijom je dug put podizanja svesti o kršenju ljudskih prava, tvrdi makedonski ombudsman

20/07/2009

Marina Stojanovska za Southeast European Times u Skoplju -- 20/07/09

Makedoniju i dalje muče brojni problemi sa ljudskim pravima. Bez antidiskriminacionog zakona, nije u potpunosti ostvarena adekvatna i ravnopravna zastupljenost zajednica, kaže u intervjuu za Southeast European Times makedonski ombudsman Idžet Mehmeti.

Southeast >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << European Times: Kakva je situacija sa ljudskim pravima i slobodima u Makedoniji?

Idžet Memeti: Broj pritužbi dobijen 2008, koji se u izvesnoj meri razlikuje od broja prethodnih godina, pokazuje da se prava građana još uvek masovno krše. Veliki broj pritužbi ukazuje na činjenicu da građani nemaju poverenja u pravni sistem za institucije. Još uvek ostaje puno toga da se uradi u podizanju svesti donosilaca odluka o potrebi poštovanja ljudskih prava.

SETimes: Kakva je vaša saradnja sa državnim institucijama ili organima kada građani podnese pritužbe?

Memeti: Saradnja se generalno popravila, međutim... popravila se samo formalno, tako što institucije daju odgovore. Drugo je pitanje koliko su ti odgovori osnovani i relevantni.

The country’s prison system needs concrete state action, Memeti says. [Getty Images]

SETimes: Vi ste jedina institucija koja se bavi diskriminacijom, adekvatnom i ravnopravnom zastupljenošću pripadnika zajednica u skladu sa Ohridskim sporazumom. Kako se taj proces odvija i da li država prihvata takav pravac delovanja?

Memeti: Princip adekvatne i ravnopravne zastupljenosti pripadnika zajednica nije u potpunosti ostvaren, proces je spor i javna preduzeća i fondovi ne poštuju taj princip. Diskriminacija je delikatno pitanje. U godinama u kojima smo pozivali na donošenje antidiskriminacionog zakona u Makedoniji, još uvek je teško propoznati diskriminaciju i obezbediti pravni okvir za zaštitu žrtava, iako su očigledni slučajevi diskriminacije kod nekoliko pritužbi uspešno rešeni.

SETimes: Prošle godine, Komitet protiv torture Saveta Evrope tvrdio je da se osuđena lica u Makedoniji podvrgavaju torturi? Šta mislite o tome?

Memeti: Naša institucija zabeležila je više slučajeva torture i kazneno-popravnim i vaspitno-popravnim ustanovama, koje smo istražili i, na osnovu naših nalaza, podneli krivične prijave protiv počinilaca. Naša preventivna aktivnost je od velikog značaja, poput redovnih poseta takvim ustanovama, koje smo od tada pojačali. U skladu sa Zakonu o ratifikaciji opcionog protokola za Konvenciju protiv mučenja, ombudsman ima ulogu Nacionalnog preventivnog mehanizma u Makedoniji.

SETimes: Šta je potrebno uraditi da se poboljšaju uslovi u zatvorima?

Memeti: Potrebna je konkretna aktivnost države da bi se prevazišle slabosti u zatvorima, ne samo reči, već dela. Godinama sam ukazivao na neodgovarajuće zatvorske uslove u mojim godišnjim izveštajima koji predstavljaju direktno kršenje prava osuđenih lica; ipak, po mojim preporukama još uvek nisu preduzete nikakve pozitivne mere.

SETimes: Sarađujete sa drugim ombudsmanima u regionu. Kako biste uporedili Makedoniju sa drugim zemljama Jugoistočne Evrope u pogledu zaštite ljudskih prava?

Memeti: Mislim da se ne razlikujemo puno od drugih zemalja u regionu koje su prošle kroz period tranzicije kao mi. Druge zemlje imaju iste probleme u rešavanju problema sa državnom upravom i zaštitom prava građana.

SETimes: Makedonija je poslednja zemlja u regionu koja nema zakon protiv diskriminacije. Da li mislite da će se to u budućnosti promeniti?

Memeti: Pre nekoliko meseci, održana je javna rasprava u parlamentu o nacrtu zakona protiv diskriminacije. Nadam se da će se proces usvajanja novog zakona ubrzati i da ćemo konačno imati pravni okvir da rešimo to pitanje. Iako građani teško mogu da identifikuju diskriminaciju i kršenja ljudskih prava, svi znamo da takvih slučajeva u našoj zemlji ima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.