Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2018, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZuS: Moguće da posle radova Arap džamija ima raniji izgled

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji saopštio je da se radovi na obnovi Arap džamije u Novom Pazaru izvode uz poštovanje svih standarda i normi i da preduzimaju sve što je neophodno i moguće da ta džamija zadrži svoj raniji izgled.

Srušena je Arab džamija.Simbol grada Novog Pazara. Više od pet stoljeća odolevala je raznim izazovima. Islamska zajednica u Srbiji planira izgradnju nove, kažu autentične džamije. pic.twitter.com/MP3QzhAFjG

Islamska zajednica >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Srbiji navodi da su radovi na obnovi Arap džamije preduzeti u trenutku kada je to bilo nepohodno, jer znaju da niko drugi taj posao neće uraditi, kao što je bio slučaj ranije sa svim drugim obnovljenim džamijama i vakufima.

"Mešihat, kao vrhovni izvršni organ IZ, ima stručne službe i ljude, u koje ima puno poverenje, koji vode računa da sve aktivnosti budu realizovane stručno i kvalitetno, u skladu sa vremenom i potrebama vernika", navodi se u saopštenju.

Iz Mešihata su najoštrije osudili "kampanju koja se vodi protiv njih", a koja je, kako tvrde, "dostigla svoju kulminaciju od momenta raspisivanja izbora za Bošnjačko nacionalno veće".

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara optužila je ranije IZ da je "rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekat od neprocenjive vrednosti i simbol identiteta njegovih građana".

Lokalna samouprava tvrdi da je odmah po otpočinjanju radova na džamiji od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uslove o merama tehničke zaštite, koji je 31. maja 2018. doneo rešenje kojim se zabranjuju radovi na krovnoj konstrukciji. Ova džamija se prvi put u dokumentima pominje 1528. godine, a nalazi se na samom ulazu u Staru čaršiju.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.