IZRAELSKI KOMANDOSI LASICE U AKCIJI: Spremni da se suoče s Hamasom u podzemnim tunelima nakon upada u bolnicu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2023, 12:43

IZRAELSKI KOMANDOSI "LASICE" U AKCIJI: Spremni da se suoče s Hamasom u podzemnim tunelima nakon upada u bolnicu (VIDEO)

Izraelske snage mogle bi da upotrebe takozvane bombe "razbijače bunkera" koje prodiru duboko kroz zemlju pre nego što detoniraju, ali to bi bilo kobno za civile koji su potražili zaklon u zgradama iznad.

Izraelske snage upale su u glavnu bolnicu u Gazi i sada su spremne da napadnu lavirint tunela u kojem se skrivaju Hamasovi ekstremisti, a za koji tvrde da se nalazi ispod medicinskog kompleksa "Al Šifa".

Dejli mejl navodi da je cilj izraelskih vojnika da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uđu u 500 kilometara dugu mrežu tunela ispod te bolnice i grada Gaze i unište teroriste koji su napali jug Izraela 7. oktobra i ubili 1.200 Izraelaca.

Ali, taj zadatak nije nimalo lak. Podzemne borbe izuzetno su opasne, posebno pošto se izraelski vojnici bore protiv teško naoružanih Hamasovih ekstremista koji znaju svaki kutak i imaju pristup zalihama raketa, granata i oružja.

Navodi se da su hamasovci godinama delovali unutar složene mreže tunela ispod civilnih zgrada, od kojih su neki iskopani i više od deset metara pod zemljom, a svi ti prolazi mogli bi da budu minirani ili bi u njima moglo da bude zaseda.

To znači da će se izraelska vojska morati da se osloni na razna oružja i tehnologiju, kao što su borbeni dronovi, posebno trenirani psi i specijalne bombe, kako bi uništili ekstremiste duboko unutar tunela.

Ali, prvi zadatak izraelskih snaga je da lociraju gde se tačno nalaze tuneli. Specijalizovani borbeni inženjeri iz tima "Dajmond" će radarima i sonarima prvo pokušati da pronađu tunele duboko ispod zemlje.

Čim inženjeri opremljeni bušilicama pronađu ulaze u tunele, ispod kojih se nalaze mesta za lansiranje raketa i komandni centri, pokušaće da ih što pre onesposobe ili unište.

Izraelske snage mogle bi da upotrebe takozvane bombe "razbijače bunkera" koje prodiru duboko kroz zemlju pre nego što detoniraju, ali to bi bilo kobno za civile koji su potražili zaklon u zgradama iznad.

Takođe, Izraelske odbrambene snage (IDF) možda planiraju da teroriste uhvate u zamku pomoću inovativnih "sunđerastih bombi", iako IDF nije nikad priznao korišćenje tog oružja. "Sunđeraste bombe", koje sadrže posebne hemikalije, nakon eksplozije stvaraju gustu, tamnu penu koja se brzo širi i stvrdnjava i tako zatvara rupe ili ulaze u tunele.

To bi blokiralo tunele i tu potencijalno zarobilo ekstremiste, što bi kupilo vremena ekipama koje će kasnije da tunele sruše eksplozivom. Izraelski inženjeri također mogu da koriste "sunđeraste bombe" u takozvanoj taktici "ljubičaste kose" - pri čemu se dimna granata baca u tunel, a onda se "sunđerastom bombom" zatvori ulaz.

Ako se uoči da dim izlazi iz obližnje zgrade, izraelske trupe će po tome znati da tamo postoji još jedan ulaz.

Nakon što su tuneli onesposobljeni, podzemni komandosi zvani "Lasice" spustiće se u uske i mračne tunele naoružani jurišnim puškama TAR-21 Tavor kako bi oslobodili taoce.

Vojnici, opremljeni naočarama za noćno gledanje, polako će se kretati kroz lavirint tunela u kojima ih čekaju takođe do zuba naoružani Hamasovi borci.

Ali izraelski vojnici će imati tajno oružje u obliku pasa spremnih na napad i dronova "ubica" - koje će im pomoći u eliminisanju terorista i otkrivanju svih miniranih vrata i prolaza tunela pre izvlačenja talaca. Pre nego što vojnici krenu napred kroz tunele, poslaće dronove da otkriju hamasovce.

Na primer, IRIS "troubot" - dron koji je dizajnirala firma "Robotim" iz Tel Aviva - može da se brzo kreće kroz zamršenu mrežu tunela i osigura vojnicima ključne podatke o tome gde se teroristi skrivaju ili što se nalazi ispred njih.

Dronovi bi takođe mogli da nose oružje, što znači da mogu da idu ispred izraelskih komandosa i pobiju sve ekstremiste koji čekaju u zasedi. Izraelske snage takođe će koristiti MTGR (Micro Tactical Ground Robot), koji može da savlada stepenice i razne zatvorene prostore i istovremeno onesposobi eksplozivne uređaje.

Iza robota "ubica" i bespilotnih letelica ići će izraelski komandosi koji su obučeni za borbe u klaustrofobičnim uslovima - što je ključna veština za snalaženje u velikoj mreži tunela. Komandosi "Lasice" obično su introverti i imaju sposobnost održavanja "psihološke distance od situacije".

S njima će biti posebno obučeni psi iz jedinice Okec koji su već pomogli u eliminaciji Hamasovih ekstremista.

Svaki od pasa ima svoje zadatke - neki su obučeni da nanjuše eksploziv i ulaze u tunele, a drugi da pronađu i napadnu hamasovce.

Izraelska vojska već godinama koristi obučene belgijske ovčare Malinoa, a sada se njihove veštine koriste i na ulicama Pojasa Gaze i u Hamasovim podzemnim tunelima. Ti betonski prolazi su vrlo uski i komplikovani i smatra se da je to za vojnike jedan od najsmrtonosnijih terena.

U nekim područjima vojnici ne mogu da ustanu ili vide ispred sebe. To znači da su psi - koji su vođeni njuhom i dovoljno okretni za brzo snalaženje u komplikovanim mrežama - vrlo korisno oružje.

EXCLUSIVE FOOTAGE: IDF Spokesperson reports from Hamas tunnel beneath Gaza hospital. #IDF #StandWithIsrael #BringThemHome #bringthemback #SetThemFree #HamasisISIS #IsraelPalestineConflict pic.twitter.com/sk67mskXAz

— ARISE (@ARISEforIsrael) November 14, 2023

Ali, kao da borba protiv Hamasovih ekstremista u mračnim tunelima nije dovoljno težak zadatak, postoji opravdan strah da bi izraelske trupe ispod zemlje mogle da naiđu na taoce u bombaškim prslucima.

Osim toga, ako hamasovci budu smatrali da ne mogu da pobegnu, možda će pogubiti taoce.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crveni krst i UN: Ogromna zabrinutost nakon upada izraelskih vojnika u bolnicu u Gazi

Izvor: Danas, 15.Nov.2023

Crveni krst i Ujedinjene nacije (UN) izrazile su ogromnu zabrinutost nakon operacije izraelske vojske na bolnicu Šifa u Gazi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.