IZRAEL RASTROJEN NA ČETIRI FRONTA: Eksplozija Bliskog istoka neminovna, vojni ekspert upozorava: Može doći do prelomne tačke

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2023, 23:02

IZRAEL RASTROJEN NA ČETIRI FRONTA: Eksplozija Bliskog istoka neminovna, vojni ekspert upozorava: "Može doći do prelomne tačke"

Prema njegovom mišljenju, iza različitih scenarija pretnji na nekoliko frontova stoji takozvani "princip prezasićenosti".

Vojni ekspert i pukovnik austrijske vojske Markus Rajzner rekao je za nemački kanal n-tv da Izrael vodi rat na četiri fronta.

- Izrael je trenutno "vezan" ne samo na jednom frontu, već na četiri - rekao je Rajzner.

Pored situacije u Pojasu Gaze, rekao je, postoje pretnje otvaranjem novih frontova na drugim mestima. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Tako se na granici sa Libanom gotovo svakodnevno dešavaju sukobi sa šiitskom formacijom Hezbolah. Borbe se, kako je naglasio austrijski ekspert, stalno intenziviraju, pa izraelska vojska mora da prebacuje snage na druga žarišta osim pojasa Gaze.

Uz Siriju, prema Rajzneru, postoji i četvrti front.

- Glavni saveznik izraelskih oružanih snaga, vojska SAD, nalazi se na udaru raketnih napada i udarima bespilotnih letlica na američke baze u Siriji - naveo je ekspert.

- Hamas i Hezbolah pokušavaju da "svežu" Izrael i njegove saveznike na više frontova kako bi ih sprečili da koncentrišu sve svoje snage u Pojasu Gaze. Stoga SAD pokušavaju da ograniče izraelska vojna dejstva u pojasu Gaze na diplomatskom nivou. U suprotnom, postoji bojazan da bi sve veći broj civilnih žrtava mogao islamski svet da dovede do prelomne tačke - rekao je on.

Rajzner je naglasio da postoji veliki strah od širenja ratnog požara, jer bi ga teško bilo kontrolisati.

- Razlog za to je i rat u Ukrajini, koju su SAD prinuđene da snabdevaju oružjem, kao i tenzije između Kine i Tajvana - naveo je Rajzner.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.