IZRAEL JAČI, HAMAS PRILAGODLJIVIJI: Svet u psihozi nastupajućeg krvavog obračuna u Gazi (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2023, 18:49

IZRAEL JAČI, HAMAS PRILAGODLJIVIJI: Svet u psihozi nastupajućeg krvavog obračuna u Gazi (VIDEO)

Potpuna ponovna okupacija Gaze bila bi veliki izazov i verovatno bi bila izvan mogućnosti dugoročne uprave Izraela.

Borbe između izraelske vojske i Hamasa su do sada pratile sličan obrazac, sa kopnenim upadima različitih razmera tokom prethodnih godina, kojima je obično prethodila jaka baražna vatra na oblasti kojima su se Izraelci približavali.

Izrael je takođe u velikoj meri koristio vazdušnu snagu i granatiranje sa kopna i ratnih brodova u prvoj fazi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napada na, kako je tvrdio, vojnu infrastrukturu Hamasa, uključujući vladine zgrade, policijske stanice, obalne objekte, objekte za obuku i domove visokih zvaničnika.

Ali dok Izrael ima prednost u pogledu veličine vojske, tehnologije, sistema naoružanja i logistike, Hamas se tokom godina znatno prilagodio prednostima urbanog okruženja Gaze.

Geografija Gaze je restriktivna za izraelske operacije i zbog toga Izraelske odbrambene snage imaju tendenciju da koriste iste pristupne puteve. Postoje ruralna područja obradive zemlje pored prelaza Erez u severnoj Gazi, oko Bureija južno od grada Gaze gde se nalazi brdo sa pogledom na centralnu Gazu, i istočno od Kan Junisa gde tenkovi i oklopna vozila mogu lakše da se kreću i zauzmu vatrene položaje. Druga pristupna tačka je oko Filadelfijske rute u blizini Rafe na krajnjem jugu.

Bombing at the sole border crossing between the Gaza Strip and Egyptpic.twitter.com/yYWOrQ0NDg

— Harrison Krank (@HarrisonKrank) October 10, 2023

U prošlosti, Izrael je koristio položaje iznad centralne Gaze da pokuša da prekine komunikaciju između grada Gaze i juga i na drugim mestima kako bi podelio to područje.

Hamas i druge frakcije u Gazi svesni su da su to rute koje izraelske snage mogu koristiti i često će držati prve linije odbrane u ovim oblastima, koje su u prošlosti bile poprište teških borbi.

Kako se peskovito tlo pretvara u urbana područja, teren postaje sve teži za Izrael. Visoki stambeni blokovi na mestima kao što su Džabalija i Bejt Lahija gledaju na severne prilaze gradu Gazi, dok se glavni put sever-jug graniči sa industrijskim zonama koje je Hamas koristio za odbranu u prošlosti.

Teren u centralnoj Gazi i istočno od Kan Junisa je otvoreniji, ali sela i visoke zgrade duž prilaznih puteva pružaju odstupnicu Hamasu.

Izraelske snage su bile pod teškim napadom pokušavajući da napreduju u glavnim urbanim centrima. Hamas i druge frakcije imaju protivtenkovske mine i protivtenkovske navođene rakete koje su efikasno koristili, uz minobacačku vatru.

U jednoj noći borbi u urbanoj oblasti Šujeja tokom rata 2014. godine, Izrael je izgubio 13 vojnika u zasedi koja je uključivala protivtenkovsku minu i vatru iz mitraljeza.

Which country do you support?

1. Israel 🇮🇱- Like 👍

2. Palestine 🇵🇸- Repost🔄

3. Peace✌️- Comment🗨️#IStandWithIsrael #Israel #Gaza #Hamas #Palestine #Israel_under_attack #StandsWithIsrael #HamasTerrorists #IsraelUnderAttack #GazaUnderAttack #HamasTerrorism #HamasMassacre pic.twitter.com/iF32sVBpZS

— राधा रानी (बरसाना ) (@KanhaRadhaRani) October 10, 2023

Iako izraelska vojska ima iskustva u oklopnim borbama u palestinskim gradovima, ne samo na Zapadnoj obali, tokom Druge intifade, sada se veruje da Hamas ima velike zalihe protivtenkovskih raketa Kornet koje su efikasno korišćene protiv izraelskih tenkova. Između ostalih, koristio ih je Hezbolah u Libanu.

Hamas je takođe razvio dronove opremljene municijom, kakvi se često koriste u ratu u Ukrajini, koji mogu da bacaju bombe na vozila i trupe, što je nova pretnja.

Hamas ima višegodišnje iskustvo u borbi protiv izraelske vojske i postao je prilagodljiva i efikasna urbana vojna snaga. Ima jezgro iskusnih borbenih vođa koji su blisko upoznati sa izraelskim načinom borbe, neki od njih govore hebrejski i detaljno su proučavali izraelsku vojsku.

Glavni problem za Izrael u svakom pokušaju kopnene ofanzive je suočavanje sa pripremljenim pozicijama Hamasa, uključujući borbene tunele koji su se intenzivno razvijali godinama i u nekim slučajevima su opremljeni komunikacionim sistemima.

Tamo gde su Hamasove tunelske mreže nekada bile rudimentarne, njegovi inženjeri sada imaju značajno iskustvo u izgradnji čvrstih i dobro skrivenih podzemnih lokacija koje će se koristiti kao komandni centri i iz kojih raspoređuju borce.

I dok je Izrael nekada imao jasnu prednost u kontroli Gaze, jeftini i lako dostupni civilni dronovi koje je nabavio Hamas izjednačili su teren, omogućavajući mu da posmatra približavanje izraelskih snaga.

Iako Izrael ima vojne kapacitete posle subotnjeg napada, cena će verovatno biti visoka za izraelsku vojsku i palestinske civile. Takođe treba imati u vidu da se na toj teritoriji nalaze izraelski taoci.

Potpuna ponovna okupacija Gaze bila bi veliki izazov i verovatno bi bila izvan mogućnosti dugoročne uprave Izraela, što sugeriše da bi, ako bi Izrael pokrenuo invaziju u punom obimu, njegov cilj verovatnije bio sveobuhvatni poraz Hamasa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.