IZLOŽBA O PETRU DRUGOM KARAĐORĐEVIĆU: Novo lice kralja

Izvor: Večernje novosti, 03.Sep.2019, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZLOŽBA O PETRU DRUGOM KARAĐORĐEVIĆU: Novo lice kralja

NA Dedinju otvorena postavka koja donosi mnogo nepoznatih detalja iz života poslednjeg monarha BELO odelce u kojem je kršten i sablja koju su mu tog dana darovali ruski kozaci, njegov portret rađen tehnikom ulja na platnu koji je naslikao Paja Jovanović, vojna uniforma koju je nosio tokom Drugog svetskog rata... samo su neki od eksponata izložbe "Njegovo kraljevsko visočanstvo kralj Petar Drugi - stvaranje kralja", u ponedeljak veče otvorene u Kraljevskom dvoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na Dedinju. Tokom naredne dve nedelje, koliko će izložba trajati, posetioci će moći da vide pažljivo odabrane fotografije iz porodične arhive Karađorđevića, eksponate prenete iz kuće kralja Petra Prvog na Oplencu, kao i one koji su već deo enterijera Dvora na Dedinju. - Ovo je sjajna prilika za javnost da vidi gotovo nepoznate fotografije kralja Petra Drugog, kao i njegovu prvu sablju koja nikada dosad nije bila javno izložena - rekao je, otvarajući izložbu, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. - Fotografije ga prikazuju tokom poseta gradovima i ustanovama, vojsci, ili pružanju pomoći raznim udruženjima. Tu su, takođe, i snimci dok uči ili se bavi glumom, sportom i plesom. Kao mladić, moj otac je imao različita interesovanja o kojima ljudi malo znaju. Nadam se da će ga ova izložba približiti današnjim generacijama mladih.PROČITAJTE JOŠ - Kralj Petar II na srpskoj zemlji Autori izložbe, Andrija Šošić i Uroš Parezanović, kažu da su želeli da ovom jedinstvenom izložbom prikažu što više malo poznatih detalja iz života poslednjeg vladara iz dinastije Karađorđević.Sa otvaranja izložbe na Dedinju / Foto K. Mihajlović Mnogo pojedinosti iz života trećeg, poslednjeg monarha Kraljevine Jugoslavije, poput onih o njegovom interesovanju za mehaniku, po rečima Parezanovića, može se sagledati i iz fotografija načinjenih od 1923. do 1941. godine.Odeća sa krštenja - Većina fotografija dosad nije objavljivana - priča Parezanović. - Neke od najvrednijih i najinteresantnijih su od 28. marta 1941. godine, dan posle Vojnog puča i demonstracija protiv pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Kada se znaju brojne istorijske okolnosti, jasno je zašto je ova fotografija važna. JEDNO ODELCE ZA DVA KRŠTENjA U ODELCETU u kojem je kršten kralj Petar Drugi Karađorđević, kršten je nedavno još jedan princ - kaže Uroš Parezanović. - To belo odelce, na sebi je imao i mladi princ Stefan Karađorđević, sin princa Filipa i princeze Danice. On je decembra prošle godine kršten u odelcetu svog pradede, u kapeli Andreja Prvozvanog pri Kraljevskom dvoru na Dedinju.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

KRALJ PETAR DRUGI KAO STOLAR, MEHANIČAR, RADIO-AMATER: Dosad neviđene slike poslednjeg jugoslovenskog kralja!

Izvor: Kurir, 04.Sep.2019, 03:44

Zanimljivo: Na Kraljevskom dvoru izložene su fotografije Petra Drugog koje prikazuju mladog prestolonaslednika i potonjeg suverena u novom, neobičnom svetlu

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.