IZLEČIĆEMO VAS OD ISLAMA Francuzi otvaraju centar za DERADIKALIZACIJU džihadista, stanovništvo strepi od napada

Izvor: Blic, 18.Mar.2016, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"IZLEČIĆEMO VAS OD ISLAMA" Francuzi otvaraju centar za DERADIKALIZACIJU džihadista, stanovništvo strepi od napada

Francuske vlasti najavile su da će do početka leta otvoriti prvi centar za deradikalizaciju mladih Francuza koji su pod uticajem islamističkog džihadizma, ali lokalne vlasti i stanovništvo strahuju šta će to za njih da znači.

Ove nedelje se saznalo da bi centar za vaspitanje radikalne omaldine koja bi se pod uticajem džihadista mogla pridružiti takozvanoj Islamskoj državi u Siriji, gde se već bore stotine mladih francuskih muslimana, treba da bude smešten u zgradi škole >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je van upotrebe blizu mesta Bomont-en-Veron u srednjoj Francuskoj.

Lokalne vlasti zapanjene su, a u stanovništvo se uvukao strah od dolaska radikalnih mladih ljudi.

Pročitajte još

- Kako sad da kažem svojim građanima da će u njihovoj blizini živeti radikalne osobe i da je sve u redu, da zbog toga ne treba da brinu? - upitao se gradonačelnik susednog mesta Šinon Žan-Luk Dupon Dupon.

- Već same priče o dolasku ljudi koji su potpali pod radikalizaciju, ljudima deluju zastrašujuće i oni postavljaju mnoga pitanja. Svi znamo šta se dogodilo u Parizu, sutra i mi možemo da budemo na redu - izjavio je uznemireni stanovnik anonimno za radio "Europe1".

Predviđa se da bi prvi centar za deradikalizaciju primio prvo oko 30 osoba, a uključio bi u svoj program mlade od 18 do 20 godina, ali na dobrovoljnoj osnovi.

Ustanova službenog naziva Centar za reintegraciju i građansko vaspitanje delovala bi kao internat u kome bi mladi ostajali deset meseci, sa mogućnošću odlaska kući preko vikenda.

Predviđa se i mogućnost da se za vreme deradikalizacije mladi polaznici uključuju u rad lokalnih preduzeća kao pripravnici, ali bi se od svojih vršnjaka u toj sredini razlikovali po tome jer bi nosili uniforme.

Francuske su vlasti najavile konsultacije sa lokalnim stanovništvom kako bi im pružile punu informaciju, zaustavile glasine i smirile njihove strahove da bi zbog smeštaja ustanova za ideološku dekontaminaciju u njihovoj sredini i sami mogli da postanu meta terorista.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.