IZGOVORITE OVE REČI AKO VAM JE PROTEKLI PERIOD BIO TEŽAK: Pravoslavci uz VAŽAN OBIČAJ danas slave apostole Arhipa, Filimona i Apfiju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024, 08:13

IZGOVORITE OVE REČI AKO VAM JE PROTEKLI PERIOD BIO TEŽAK: Pravoslavci uz VAŽAN OBIČAJ danas slave apostole Arhipa, Filimona i Apfiju (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete apostole Arhipa, Filimona i Apfiju

Pored 12 najpoznatijih apostola, prvih učenika Isusa Hrista, hrišćani veruju da je Bog odabrao još 70 vernika koji bi propovedali i širili hrišćanstvo.

Među njima su apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Svetog Arhipa pominjao je još apostol Pavle u Poslanici Kološanima, u kojoj ga je nazvao svojim "drugom u vojevanju", dok je Filimon upamćen jer je svoj dom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pretvorio u hram – vernici su se u njemu okupljali radi molitve, a u njoj je služila njegova supruga Sveta Apfija. Filimon je potom da putuje po svetu i propoveda jevanđelja.

Na dan kada su mnogobošci slavili Artemidu, hrišćani su se okupili u Filimonovoj i Apfijinoj kući, a potom su se pojavili neznabošci i sve ih odveli u zatočeništvu. Arhip, Filimon i Apfija su išibani i tučeni, pa zakopani u zemlju do pojasa i kamenovani.

Supružnici su u tim mukama umrli, dok je Arhip na samrti iskopan iz rupe i dat deci da se "igraju", tako što su ga boli noževima sve dok nije umro.

Običaji na praznik Arhipa, Filimona i Apfije

Prema legendi, kada je shvatio da je smrt stigla po njega, Sveti Arhip oprostio je svojim mučiteljima i radosno krenuo u smrt, svojim prijateljima i Hristu. Zbog toga hrišćani veruju da na ovaj praznik valja oprostiti sve onima koji su se ogrešili o nas.

Na dan Svetih apostola Arhipa, Filimona i Apfije izgovara se i kratka molitva koju, pre predanju, treba da ponavljaju svi koji su imali težak period iza sebe ili su trenutno u nekoj nevolji.

Molitva glasi:

"Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim."

Izvor: Srbija Danas/Glossy/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.