IZDATA MEĐUNARODNA POTERNICA ZA BEN ALIJEM

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZDATA MEĐUNARODNA POTERNICA ZA BEN ALIJEM

TUNIS - Tunis je izdao međunarodnu poternicu za bivšim predsednikom Zinom El Abidin Ben Alijem, koji je pobegao u Saudijsku Arabiju, i za njegovom suprugom Lajlom Trabelsi, saopštilo je Ministarstvo pravde te zemlje.

Bivši predsednik i njegova supruga optuženi su za "nezakonito sticanje pokretnih i nepokretnih dobara" i "nezakonito prebacivanje novčanih sredstava u inostranstvo", rekao je ministar pravde Lazhar Karui Čebi novinarima.

Ben Ali je 14. januara pobegao iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tunisa u Saudijsku Arabiju posle do tada nezapamćenih narodnih protesta protiv njegove vlasti.

Njegova supruga Lejla, omražena u narodu zbog toga što je kontrolisala čitav sektor ekonomije u zemlji, takođe je napustila Tunis, ali se ne zna gde je našla utočište.

Zahtev za hapšenje pokrenut je i protiv Benhasena Trabelsija, brata predsednikove supruge, takođe u bekstvu, i on je optužen za ista krivična dela. Još osam članova porodice Trabelsi uhapšeni su u Tunisu u okviru iste istrage.

Švajcarska i Francuska nedavno su odlučile da blokiraju račune koji bi mogli da pripadaju Ben Aliju, a sličnu odluku donela je i EU.

Osmorica pripadnika predsedničke garde, među kojima je i bivši šef obezbeđenja predsednika, general Ali Serijati, optuženi su u okviru istrage o zloupotrebama protiv stanovništva.

Serijati, ključni čovek za bezbednost bivšeg šefa države, uhapšen je na jugu zemlje dok je pokušavao da pobegne u Libiju, prenela je tuniska novinska agencija citirajući neimenovanog zvaničnika. Taj general smatra se glavnim organizatorom kampanje terora koju su nad narodom u danima posle izbijanja pobune sprovodili pripadnici snaga reda verni bivšem režimu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.