Poternica za Ben Alijem

Izvor: RTS, 26.Jan.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poternica za Ben Alijem

Izdata međunarodna poternica za predsednikom Tunisa, Ben Alijem. Novi sukobi policije i demonstranata. Policija ispalila patrone suzavca na platou ispred zgrade Vlade.

Tunis je izdao međunarodnu poternicu za bivšim predsednikom Zinom El Abidin Ben Alijem, koji je pobegao u Saudijsku Arabiju, i za njegovom suprugom Lajlom Trabelsi, saopštilo je  Ministarstvo pravde te zemlje.

Bivši predsednik i njegova supruga optuženi su za "nezakonito sticanje imovine i nezakonito >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prebacivanje novca u inostranstvo", rekao je ministar pravde Lazar Karui Čebi.

Posle protesta u Tunisu, Ben Ali je pobegao u Saudijsku Arabiju ponevši zlato koje, prema nekim navodima, vredi 45 miliona evra. Njegova supruga Lejla, takođe, je pobegla, ali njeno utočište posle bega nije poznato.

U Tunisu i dalje vladaju nemiri, pošto su se protesti ponovo pretvorili u okršaj sa policijom.

Policija je ispalila suzavac na platou ispred zgrade Vlade. Demonstranti su bacali kamenice  na policiju, a kako Rojters javlja, protestovali su tinejdžeri i mladi ljudi.

Demonstranti su policiji dobacivali da su oni "Lejlina policija", aludirajući na Ben Alijevu suprugu, za koju mnogi smatraju da je imala snažan uticaj na državnu politiku. Pri tom, Ben Alijeva supruga kontrolisala je čitav sektor ekonomije.

Zahtev za hapšenje pokrenut je i protiv Benhasena Trabelsija, brata predsednikove supruge, takođe, u bekstvu i on je optužen za iste kriminalne radnje. Još osam članova porodice Trabelsi uhapšeni su u Tunisu u okviru iste istrage. 

Švajcarska i Francuska nedavno su odlučile da blokiraju račune koji bi mogli da pripadaju Ben Aliju, a sličnu odluku donela je i EU.

Ranije je predsednik Libije Muamar Gadafi rekao da sumnja da su u tunisku "Revoluciju jasmina" prste umešale strane sile.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BESNI TUNIŠANI DEMOLIRALI BEN ALIJEVU VILU

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011

TUNIS - Ljuti tuniški demonstranti upali su u vilu predsednika države Zina el Abidija Ben Alija i njegove supruge Lejle i demolirali je. To se dogodilo pošto je šef države posle nekoliko dana nasilnih protesta napustio rođenu zemlju i pobegao u Saudijsku Arabiju...Tih dana stradao je i predsednički...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.