ISTORIJSKO OTKRIĆE U JERUSALIMU Pronađen pečat judejskih kraljeva iz VII veka pre nove ere

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKO OTKRIĆE U JERUSALIMU Pronađen pečat judejskih kraljeva iz VII veka pre nove ere

Izraelski arheolozi uspeli su da ustanove da je jedan mali predmet, pronađen pre pet godina tokom iskopina u starom gradu Jerusalima, pečat Jezekije, judejskog kralja iz VIII veka p.n.e.

Glineni kružić, prečnika jedan centimetar, nalazio se na svitku papirusa čiji je otisak vlakana vidljiv na njegovoj donjoj strani, što ukazuje da je pečat zatvarao dokument koji je kralj svojeručno potpisao, izjavio je vođa istraživanja, Eilat Mazar, arheolog sa Hebrejskog univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Jerusalimu.

Pečat sadrži egipatske motive krilati sunčani disk i ank, hjeroglif koji ima značenje "večni život". Jezekija je bio kralj Judeje od 716. do 687. Poznat je po podizanju utvrđenja oko Jerusalima i dovođenju pitke vode u grad kanalom koji su arheolozi otkrili u XIX veku.

- Bio je bez premca među kraljevima Judeje koji su došli posle njega ili koji su mu prethodili - piše o njemu u Drugoj Knjizi o kraljevima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.