ISTORIJSKI SUSRET Prvi sastanak lidera Kine i Tajvana posle 60 godina

Izvor: Blic, 07.Nov.2015, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKI SUSRET Prvi sastanak lidera Kine i Tajvana posle 60 godina

Lideri Kine i Tajvana sastali su se danas u Singapuru, prvi put posle 60 godina. Tajvanski predsednik Ma Jing-jeou izjavio je da se nada da će Kina koristiti miroljubiva sredstva, a ne silu, u rešavanju međusobnih nesporazuma, jer tajvanske ljude najviše brine sigurnost ostrva.

Ma je na konferenciji za novinare naveo da je kineskom predsedniku Si Đinpingu rekao da obrati pažnju na raspored raketa na kopnu, na šta je Si kazao da raspoređivanje raketa nije uopšte vezano za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tajvan, prenosi Rojters.

Lideri Kine i Tajvana sastali su se danas prvi put, posle 60 godina, tokom rastućeg antikineskog raspoloženja na ostrvu i pred tamošnje izbore. Kina je danas saopštila da snage koje zahtevaju nezavisnost Tajvana predstavljaju najvećui pretnju za mir.

Dvojica lidera otvorila su današnji samit istorijskim rukovanjem, pre razmene toplih reči, posle hladnih odnosa koji traju još od 1949. godine, prenosi AFP. Njihovo rukovanje iz široki osmeh, donedavno je smatrano nezamislivim.

Kasnije su seli za sto, jedan preko puta drugog, a Si je rekao da samit predstavlja "otvaranje istorijskog poglavlja u našim odnosima" i ponovio kinesku, često izražavanu želju za eventualnim ujedinjenjem.

"Razvoji odnosa u proteklih 66 godina pokazuju da, bez obzira na vrstu vetrova i kiša koje su ikusili naši sunarodnici na dve strane moreuza, bez obzira na to koliko dugo traju podele, ne postoji sila koja nas može razdvojiti", kazao je Si.

"Mi smo braća povezana telom, čak iako su naše kosti razbijene, mi smo porodica čija krv nije voda", dodao je on.

Bez sporazuma ili zajedničke izjave, koja se očekuje, dve strane će i dalje odbijati da jedan drugoj priznaju legitimitet.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi sastanak lidera Kine i Tajvana posle 60 godina

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2015

Lideri Kine i Tajvana sastali su se danas u Singapuru, prvi put posle 60 godina...Tajvanski predsednik Ma Jing-jeou izjavio je da se nada da će Kina koristiti miroljubiva sredstva, a ne silu, u rešavanju međusobnih nesporazuma, jer tajvanske ljude najviše brine sigurnost ostrva...Ma je na konferenciji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.