ISTORIJSKI MOMENAT ZA MEDICINU Sjedinjene Američke Države odobrile prodaju leka koji UBIJA ĆELIJE RAKA

Izvor: Blic, 30.Avg.2017, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ISTORIJSKI MOMENAT ZA MEDICINU" Sjedinjene Američke Države odobrile prodaju leka koji UBIJA ĆELIJE RAKA

Sjedinjene Američke Države odobrile su prvi medicinski tretman za "redizajniranje" imunog sistema pacijenta tako da sam napada ćelije raka.

Američka uprava za hranu i lekove saopštila je da odluka predstavlja "istorijski" momenat za medicinu, prenosi "Bi-Bi-Si" (BBC).

Takozvani "živi lek" se pravi odvojeno za svakog pacijenta od belih krvnih zrnaca iz njegove krvi. Ćelije se potom genetski programiraju da traže i napadaju ćelije raka.

Kako prenosi "Bi-Bi-Si", novi lek se prilagođava pacijentima, za razliku od konvencionalnih lekova, kao što su hemoterapija ili operacije.

Kompanija Novartis tretman naplaćuje 475.000 dolara.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SAD odobrile prodaju lijeka koji ubija ćelije raka

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Avg.2017, 08:35

Sjedinjene Američke Države odobrile su prvi medicinski tretman za "redizajniranje" imunog sistema pacijenta tako da sam napada ćelije raka...Američka uprava za hranu i lijekove saopštila je da odluka predstavlja "istorijski" momenat za medicinu, prenosi BBC...Takozvani "živi lijek" se pravi odvojeno...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.