ISPOVEST ANESTEZIOLOGA KOJI JE ZBRINUO POVREĐENE IZ MLADENOVCA: Svi su bili u ŠOKU, nije bilo mesta za razgovor

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2023, 14:53

ISPOVEST ANESTEZIOLOGA KOJI JE ZBRINUO POVREĐENE IZ MLADENOVCA: Svi su bili u ŠOKU, nije bilo mesta za razgovor

Deset povređenih je dovezeno u Opštu bolnicu u Smederevu nakon masakra u okolini Mladenovca.

Doktor je naglasio da su svi bili u šoku, te da nije bilo mesta za razgovor. U Urgentno-prijemni blok Opšte bolnice u Smederevu je oko ponoći sa, četvrtak na petak, dovezeno deset povređenih osoba nakon masakra u okolini Mladenovca.

Četvoro povređenih je već bilo mrtvo po prijemu, a za preostalih šest pacijenata se borilo za život. Trojica mladića u dobi od 23, 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i 25 godina su uspešno operisana u Smederevu i sada se nalaze u stabilnom stanju.

Dvoje pacijenata je prevezeno u Kliničko-bolnički centar "Dragiša Mišović" u Beogradu, dok je jedan pušten na kućno lečenje.

Dvoje anesteziologa je operisalo trojicu mladića, a Goran Marković, načelnik službe za anesteziju i reanimaciju Opšte bolnice "Sveti Luka" u Smederevu, bio je jedan od njih.

On se uključio u emisiju Puls Srbije, gde je naveo da su primljeni pacijenti bili zapravo deca.

- S obzirom na tragična dešavanja da kažem da sam dobro, iako se i dalje sređuju utisci. Bio sam uz svoje kolege, doktorka Radović je bila dežurna, a doktor Čavić je bio pripremni anesteziolog.

Ja sam došao kao treći. Sa nama je bilo još 5 hirurga, 3 ortopeda i još nekoliko tehničara, instrumentara i anestetičara je došlo od kuće. Bilo je jako dramatično. Ono što nama jako teško pada je što su sve to bili mladi ljudi, da ne kažem deca - rekao je Marković i dodao:

- Najstariji je bio '97. godište, a ostali su bili rođeni između 2000. godine do 2008. godine. U bolnici je preminulo četvoro odmah, dva pacijenta su poslata za Beograd. Kod jednog pacijenta je bila prostrelna rana grudnog koša i nadkolenice.Pošto nemamo grudnog hirurga, poslali smo ga za Beograd.Kod drugog pacijenta je bila ozbiljna ortopedska povreda, prostrana rana ramena, lakta i nadlaktice. Srećom jedan od pacijenata je vraćen kući odnosno on nije ni pogođen.Kada je bežao od pucnjave, povredio je skočni zglob.

U Opštoj bolnici u Smederevu su operisana tri pacijenta, doktor Marković je otkrio kakve su povrede imali.

- U našoj bolnici su operisana 3 pacijenta. Kod jednog pacijenta se radilo o prostrelnoj rani lumbalne regije, rađena je samo eksporacija. Kod drugog pacijenta se radilo o povredi kolena i on je zbrinut. Treći pacijent je bio jako ozbiljan. Radilo se o prostrelnoj rani trbuha. Srećom metak nije pogodio organe odnosno slezinu, jetru, bubreg i velike krvne sudove. Tako da je operacija trajala 5 sati nakon čega je pacijent smešten u šok sobu. Bio je relativno stabilan, međutim, narednog dana je došlo do komplikacija u plućima, pojave vazduha i krvi.Pa smo i njega transportovali za Beograd jer nismo imali grudnog hirurga. Pacijenti su sada dobro, svi su dobro - istakao je Marković.

Doktor je naglasio da su svi bili u šoku, te da nije bilo mesta za razgovor.

- Svi su bili u šoku. Nije bilo mesta tada za razgovor.Praktično nismo ni pričali sa pacijentima. To je stravičan zločin tako da su reči bile suvišne. Mi smo na neki način istrenirani za ovakve situacije. U dežurstvima su nam se dešavale slične situacije, možda i teže. Tako da smo izdresirani, međutim svima nam to teško pada pogotovo kada su deca u pitanju. To je poseban teret i opterećenje - rekao je Marković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.