Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2021, 16:40

ISPALILI HICE U GLAVU DOK SE MOLIO! Detalji istrage protiv kavčana - isti recept surovih likvidacija

ISPALILI HICE U GLAVU DOK SE MOLIO! Detalji istrage protiv kavčana - isti recept surovih likvidacija

Evropol i Francuska dostavili su prepiske između osumnjičenih preko aplikacije "Skaj" koji su, između ostalog, slali fotografije tela ubijenih odbeglom pripadniku grupe.

Kriminalna grupa koju su navodno formirale vođe "kavačkog klana" Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, mučile su na svirep način žrtve, nakon čega su ih ubijali, a tela uništavali, navedeno je u spisima predmeta Specijalnog državnog tužilaštva protiv te kriminalne grupe.

Istražitelji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su, kako je navedeno u dokumentima, pribavili dokaze o brutalnom ubistvu jednog pripadnika "škaljarskog klana", a koji se zvanično vodi kao nestao. Osim toga, na osnovu pribavljenih dokaza sumnja se da ta mafijaška organizacija stoji i iza ubustva D. H., koji se takođe vodi kao nestao. Bezbednosne službe i SDT (Specijalno državno tužilaštvo) došli su i do činjenica koje ukazuju na čvrstu sumnju da je taj klan planirao da počini jedno ubistvo i na sahrani Alana Kožara, pokojnog vođe "barskog klana" koji je sarađivao sa "škaljarcima", kao i da likvidiraju jednu osobu koja se nalazi u spuškom zatvoru.

Jednu od žrtava, kako je navedeno u spisima, oteli su i mučili kako bi im odao tajne "škaljaraca", za koje je navodno radio i kako bi im rekao ko im izdaje naređenja. Kada su mu narednog dana saopštili da će da ga ubiju, on im je tražio da mu dozvole da se pomoli. Dok se molio, oni su nastavili da ga muče i ubili ga ispalivši mu hice u glavu. Osim toga, prema navodima iz spisa predmeta, oni su jednom od vođa, nakon "obavljenog posla" morali da šalju fotografije iskasapljenih tela žrtava.

Posle hapšenja u tom predmetu u protvoru su završili Kašćelan i njegovi telohranitelji Vučković i Kažić. Ostali osumnjičeni uspeli su da pobegnu. Neki od njih su aprilu uhapšeni po nalogu SDT-a, ali su nakon saslušanja pred sudijom za istragu Višeg suda u Podgorici svi pušteni da se brane sa slobode. SDT se žalio na tu odluku, a veće Višeg suda je prihvatilo tu žalbu. Ipak, kada je policija trebalo po novom rešenju da hapsi osumnjičene, svi osim navodnog vođe "kavčana" i telohranitelja već su bili pobjegli iz države.

SDT je nedavno od Vrhovnog suda tražio da se trojici uhapšenih produži pritvor još tri meseca, što su sudije prihvatile. Kašćelan, Vučković i Kažić sumnjiče se za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo. Pritvor im je određen, a sada i produžen zbog opasnosti od bekstva, uništavanja dokaza i zbog težine dela koja im se stavljaju na teret.

Osumnjičenima, kako su sudije Vrhovnog suda ocenile, na teret se stavljaju dela zbog kojih im preti visoka kazna zatvora, koja bi ih mogla navesti na bekstvo. Osim toga, većina njihovih saradnika, ostali članovi kriminalne grupe su na slobodi pa bi im mogli pružiti pomoć u bekstvu. Takođe, opis teških dela koja im se stavljaju na teret takođe su osnov da im se produži pritvor.

Dokaze o počinjenoj i planiranim likvidacijama istražitelji su dobili od stranih bezbednosnih službi. Naime, dostavljen je izveštaj Evropola o presretanju komunikacija ostvarenih putem aplikacije "Skaj ECC" za mobilne telefone, a slučaj je podignut na veći nivo dostavljanjem podataka od strane pravosudnih organa Republike Francuske, koji su postupili po zamolnici za Međunarodnu pravnu pomoć Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore. Tako, na osnovu spisa dostavljenih od pravosudnih organa Francuske utvrđeno je da je vršen tajni nadzor i pretres servera aplikacije "Skaj", koja je kriptovana i zaštićena i koju je koristilo više lica sa teritorije Crne Gore, a i iz drugih država. Dostavljeni dokazi pokazuju da su svi okrivljeni iz ovog predmeta bili korisnici pomenute aplikacije, koristeći se šiframa koje su nesumnjivo identifikovane, i da su međusobno komunicirali putem međusobne prepiske - poruka, glasovnih poruka, razmene fotografija i drugog materijala, te da takva komunikacija upućuje na osnovanu sumnju o delovanju kriminalne organizacije.

- Da je to tako vidi se otuda što su okrivljeni formirali dve zatvorene grupe korisnika unutar "Skaj" aplikacije i što iz međusobnih komunikacija unutar tih grupa proizilazi da je mimo lišenja života oštećenog (koji se vodi kao nestao) bilo planirano da se liše života i druga lica. Naime, iz komunikacije od 30.7.2020. godine vidi se plan i dogovor za likvidaciju jednog lica za vreme sahrane A. K. u B., pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, koji je lišen života na području Grčke i za likvidaciju D. H., koji je u međuvremenu nestao i za koga postoji verovatnoća da je lišen života. Takođe, komunikacija između okrivljenih ukazuje da je postojao plan i dogovor da se određeno lice liši života za vreme njegovog boravka u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. U prilog zaključku o postojanju plana za izvršenje više krivičnih dela ubistava i teškog ubistva ide i činjenica da je jedan od okrivljenih, koji je za sada u bekstvu, preko svog mobilnog telefona dobijao fotografije lica lišenih života, čija su tijela bila iskasapljena, od strane, za sada neidentifikovanog, pripadnika kriminalne organizacije - navedeno je u spisma predmeta.

Podelili uloge za svirepo ubistvo

Francuski istražni organi, prateći komunikaciju osumnjičenih utvrdili su da su osumnjičeni oteli i mučili "škaljarca", koji se vodi kao nestao, i na kraju su ga na svirep i podmukao način lišili života. Za tu likvidaciju sumnjiče se Živković, Dragićević, Kažić i Knežević. Oni su organizovali osmatranje kuće i praćenje tog muškarca. Živković se sumnjiči da je obezbedio najmanje dva pištolja za ubistvo, dok su Kažić i Dragićević uz upotrebu elektronskih i optičkih uređaja osmatrali kuću u kojoj je boravio oštećeni, prilazne puteve ka kući i kretanje. Oni su ostalim "kolegama" javljali kretanje mete i kada će naići na mesto gde su mu napravili sačekušu. Knežević je navodno, neposrednim izvršiocima dela javio kada je "škaljarac" krenuo u njihovom pravcu. Okrivljeni Zvicer se sumnjiči da je odredio mesto gde će ubistvo biti izvršeno, prikupljao podatke o kretanju oštećenog, obezbeđivao elektronska sredstva za osmatranje oštećenog i davao savete i uputstva na koji način treba ukloniti tragove o izvršenom krivičnom delu. Vujotić se sumnjiči da je davao savete i uputstva o pronalaženju najbolje lokacije gde će se oštećeni presresti, o prevoznim sredstvima koje treba koristiti prilikom izvršenja krivičnog dela i o tome kako žrtvu treba mučiti da bi se od njega pribavile informacije o delovanju suprotstavljenog kriminalnog klana a potom ga i ubiti. Knežević i Prelević su navodno pratili kretanje službenika Uprave policije radi nesmetanog prolaska neposrednih izvršilaca krivičnog dela i o tome obaveštavali organizatore i pripadnike kriminalne organizacije.

Specijalno državno tužilaštvo 23. aprila donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv te kriminalne grupe. Pomenutim dokumentom okrivljenom Kašćelanu se stavlja na teret da je zajedno sa, za sada neidentifikovanim, licem organizovao kriminalnu organizaciju, čiji cilj je bio vršenje krivičnih dela protiv života i tela na štetu pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije, odnosno krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo. Naredbom su obuhvaćeni i: Miloš Radonjić, Vladimir Vučković, Darko Prelević, Krsto Maroš, Zoran Kažić, Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Srđa Jurišević, Zdravko Perunović, Milan Knežević i Aleksandar Dragićević, kojima se stavlja na teret da su bili pripadnici kriminalne organizacije, sa različitim, jasno definisanim ulogama.

- Osnovana sumnja o postojanju konkretne kriminalne organizacije sa unutrašnjom struktorom i disciplinom njenih članova utvrđuje se i otuda što su, prema podacima dobijenim putem međunarodne pravne pomoći, postojale dve grupe komunikacije i to tako što su u jednoj zatvorenoj grupi komunicirala lica koja su planirala izvršenja krivičnih dela, dok su u drugoj zatvorenoj grupi bila lica koja su realizovala krivična dela, te da je na taj način ostvaren i plan posmatranja, praćenja, kidnapovanja, mučenja i likvidacije oštećenog, a nakon toga i uklanjanja tragova, odnosno posmrtnih ostataka oštećenog. Dokazi koje su dostavili Evropol i pravosudni organi Republike Francuske, koji se odnose na međusobnu komunikaciju okrivljenih u ovoj krivično pravnoj stvari, putem razmene poruka, glasovnih poruka i razmene fotografija, upućuju na osnovanu sumnju da je oštećeni lišen života - navedeno je u spisima predmeta.

Piše i da se iz komunikacije okrivljenih vide radnje koje su preduzimali radi praćenja, kidnapovanja oštećenog, njegovog mučenja i transporta "na sigurnu lokaciju" i njegovog ispitivanja o aktivnostima suprotstavljene kriminalne organizacije, što je dokumentovano fotografijama koje su okrivljeni međusobno razmenjivali.

- Osnovana sumnja da je okrivljeni N. S. lišen života posebno se utvrđuje iz komunikacije kada okrivljeni S. K. u jednoj poruci navodi da je oštećeni tražio da se pomoli i da je u toku molitve lišen života, te iz naknadnih poruka između pripadnika kriminalne organizacije čiji sadržaj ukazuje na to da su posmrtni ostaci oštećenog uništeni - navode iz tužilaštva.

Ubistvo "škaljarca" organizovano je tako što je Kažić javio kada je on izašao iz kuće, dok je Dragićević neposrednim izvršiocima krivičnih dela prijavio kojim putem je krenuo. Po dolasku na jednu lokaciju, Vučković, Jurišević i Radonjić navodno su presreli tog muškarca i zadali mu udarac šipkom u glavu. Tada su ga vezali kanopom i zadali mu više udaraca po glavi i telu, nakon čega su ga smestili u vozilo "BMW" i krenuli prema Njegušima. Mučili su oštećenog da bi od njega saznali za planove suprotstavljene kriminalne organizacije i da bi pristupili kriptovanom mobilnom telefonu koji je imao sa sobom. Po nalogu Kašćelana, vratili su se na jedno mesto i pokupili još dvojicu saučesnika. U večernjim satima, kako tvrde iz tužilaštva, mučili su "škaljarca" kako bi od njega doznali za koga radi i gde su štekovi i oružje pripadnika njegove kriminalne organizacije. Naredne noći su mu saopštili da će ga ubiti, te mu dozvolili da se pomoli i u trenutku dok se molio, ispalili su više projektila iz vatrenog oružja lišivši ga života. Posle ubistva uklonili su tragove izvršenog krivičnog dela i posmrtne ostatke oštećenog odneli u rejon Nacionalnog parka "Lovćen" gde se nalazi kuća jednog okrivljenog, koji im je unapred obećao da će pomoći u uklanjanju tragova izvršenog krivičnog dela, a gde su pokopani posmrtni ostaci oštećenog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.