ISKOPALI NJEGOVE MOŠTI I OSTALI U ŠOKU: Božije čudo na grobu PRVOG SRPSKOG SVECA u Americi (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2020, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISKOPALI NJEGOVE MOŠTI I OSTALI U ŠOKU: Božije čudo na grobu PRVOG SRPSKOG SVECA u Americi (FOTO)

Sahranjen je u svojoj zadužbini u Libertvilu.

Sveti Mardarije Libertvilski prvi je srpski monah koji je kročio na američko tlo i punudio ruku spasa pravoslavnim vernicima na dalekom zapadu. Kanonizovan je pre tri godine i proglašen za sveca, a prilikom iskopavanja njegovih moštiju dogodilo se čudo od kog su monasi ostali u šoku.

- Nakon osam decenija od smrti Mardarijeve mošti su iskopane i tad se videlo da i nakon  82 godine one nisu istruljene, njegove mošti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bile su celovite. To najpre možemo shvatiti kao poruku Gospoda Boga da je on bio sveti  čovek koji je svoj život posvetio Bogu, a iako je taj put težak i trnovit, nagrada koja za to sledi je večna“, kazao je za RINU, Dimitrije Stanojević, magistar bogoslovije.

Prvi srpski svetac u Americi rođen je kao Mardarije Uskoković 1889. godine u Crnoj Gori, a sa samo jedanaest godina želeo je svoj život da posveti Bogu i postane monah. Peške je 1905. Godine otišao u manastir Studenica gde se i zamonšio, a potom odlazi u Rusiju. Njegove propovedi tamo su slušane sa velikom pažnjom, bio je dobrodošao u celoj carskoj zemlji, pa čak i na dvoru Romanovih. Veruje se kako je upravo Mardarije otkrio da je raskalašni Raspućin bio nemački špijun. Nakon Rusije, svoju duhovnu misiju nastavio je u Americi, tamo je sagradio  manastir posvećen Svetom Savi, koji je ujedno bio sirotište i dom za stare.

- Novac za kupovinu zemljišta dao mu je naš slavni naučnik Mihajlo Pupin, narod je pričao da je i sam Mardarije iako teško bolestan, pomagao u izgradnji. Manastir je izgrađen u ruskom stilu, a u njega dolaze ne samo Srbi, već i Rumuni, Rusi i Bugari. Ovde traže spas i reči utehe, a svakog dana u podne mogu se čuti sveta zvona koja pozivaju narod na molitvu jer veliki svetac bdi nad njima - rekao je Dimitrije.

Sveti Mardarije upokojio se 12. decembra 1935. godine, jer je sa samo 46 godina umro od tuberkuloze. Sahranjen je u svojoj zadužbini u Libertvilu, a njegove mošti i danas se mogu celivati u manastiru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Jedini srpski svetac u SAD: Monasi otkrili čudo nakon iskopavanja svetih moštiju FOTO

Izvor: B92, 30.Mar.2020

Sveti Mardarije Libertvilski prvi je srpski monah koji je kročio na američko tlo i punudio ruku spasa pravoslavnim vernicima na Dalekom zapadu. Kanonizovan je pre tri godine i proglašen za sveca, a prilikom iskopavanja njegovih moštiju dogodilo se čudo od kog su monasi ostali u šoku..."Nakon osam...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.