IS DOBILA NOVOG VOĐU: Zvali su ga Razarač i Profesor - Evo o kome se radi

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2020, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IS DOBILA NOVOG VOĐU: Zvali su ga "Razarač" i "Profesor" - Evo o kome se radi

Smatra se da je vođa rođen u Mosulu jedan od najuticajnijih ideologa koji je preostao u ISIS-ovim osiromašenim redovima.

Iračanin Mohamed Abdul Rahman al-Mavli al-Salbi označen je kao novi vođa takozvane Islamske države.

Dve obaveštajne službe saopštile su da je al Salbi preuzeo dužnost od Abu Bakr al Bagdadija koji je ubijen u oktobru.

On je postao vođe terorističke organizacije samo nekoliko sati nakon što je al Bagdadi ubijen. Iako je se u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << početku smatralo da je novi vođa namenom Abu Ibrahim al Hašimi al Kurašija o kom ni CIA nije znala ništa.

I see multiple reports saying that the new leader of the Islamic State terror group is Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, citing officials from two intelligence services. pic.twitter.com/BeU5VW7MWo

— Graphenes (@Graphenes1) January 20, 2020

Tri meseca od smrti Bagdadija, regionalni i zapadni špijuni sastavili su kompletniju sliku Salbija. Shvatili su da odlučuje o svim operacijama Isisa i da je poput Bagdadija, nepokolebljiv u svojoj odanosti ekstremističkoj grupi.

Smatra se da je vođa rođen u Mosulu jedan od najuticajnijih ideologa koji je preostao u IS-ovim osiromašenim redovima.

Rođen je u Tal Afaru, gradu blizu Mosula. Bio je posvećen islamskom učenju i napredovao u terorističkoj organizaciji. Jedan je od osnivača terorističke grupe koji je rukovodio zločinačkim porobljavanjem iračke manjine Jezidi.

Poznat je i pod nazivom "Profesor" i "Razarač", a operativne aktivnosti preuzeo od Al Bagdadija u julu, jer je bivši vođa terorista imao probleme sa zdravljem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.