IRANSKI SAVEZNICI SPREMAJU NAPAD VELIKIH RAZMERA: Udariće na ključne strateške ciljeve države Bliskog istoka

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2022, 20:07

IRANSKI SAVEZNICI SPREMAJU NAPAD VELIKIH RAZMERA: Udariće na ključne strateške ciljeve države Bliskog istoka

Vojska poslala upozorenje

Huti (Ansaralah) se pripremaju za pokretanje novih napada na jemenska naftna postrojenja, terminale i tankere, upozorio je 30. novembra portparol krila Jemenskih oružanih snaga koje podržava Saudijska Arabija.

Portparol, brigadni general Abdo Magali, rekao je da se Huti trenutno pripremaju za napad uz pomoć iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) i da šalju upozorenja i pretnje.

Huti su već pokrenuli nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napada na jemenska naftna postrojenja koja drži koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i lokalni saveznici.

Najnoviji napad Huta izveden je na naftni terminal Al-Daba u istočnoj provinciji Hadramaut 21. novembra. Dron samoubica udario je u terminal dok je tamo bio usidern tanker da utovari pošiljku nafte. Brigadni general Magali je rekao da su istog dana u blizini terminala presretnuta još tri drona.

U poslednjem napadu nije bilo žrtava niti materijalne štete. Tada je brigadni-general Jahja al-Sari, portparol Huta, rekao u saopštenju da je napad dronom osujetio pokušaj "pljačkanja" velikih količina jemenske nafte.

Pretnje Huta imaju za cilj da izvrše pritisak na jemensku vladu da prihvati nedavni predlog o podeli nacionalnog prihoda od nafte. Grupa je prvi put dala predlog pre okončanja primirja u Jemenu pod pokroviteljstvom UN 2. oktobra. Odbijanje vlade sa sedištem u Adenu bio je glavni razlog koji je sprečio obnavljanje primirja širom zemlje.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i njeni saveznici veruju da IRGC snabdeva Hute naprednim ofanzivnim sredstvima koja joj omogućavaju da ugrozi naftna postrojenja u Jemenu i susednim zemljama, kao što su balističke rakete, dronovi samoubice i protivbrodske rakete.

Trenutno Huti održavaju delimičnu blokadu naftnih luka u Jemenu koje kontroliše Saudijska Arabija. Ova blokada će se verovatno nastaviti sve dok se ne postigne dogovor o nacionalnom prihodu od nafte. Kada se to desi, dve strane bi takođe mogle da pristanu na novi prekid vatre.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.