Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2020, 18:04

IPAK MOŽEMO U MAĐARSKU NA KUPANJE, IZLET I ŠOPING? Uz ova dva uslova, preko granice i bez testa

IPAK MOŽEMO U MAĐARSKU NA KUPANJE, IZLET I ŠOPING? Uz ova dva uslova, preko granice i bez testa

Gužvi nema, granica se prolazi brzo.

Mađarska je zbog pandemije korona virusa države podelila u tri kategorije, zelena, mala zaraženost, crvena, velika zaraženost, i žuta, srednja zaraženost, u koju je svrstala Srbiju. To u kojoj "boji" je određena zemlja određuje da li njeni građani smeju da putuju Mađarsku ili ne, a evo koji uslovi tačno važne za naše državljane.

Prema zvaničnim podacima mađarske policije, koje je na “Fejsbuku” objavio Generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mađarski konzulat u Subotici, svim državljanina Srbije je dozvoljen ulazak u Mađarsku, ali postoje ograničenja u odnosu na svrhu ulaska u tu zemlju.

Ono što je veliki broj ljudi oduševilo, a što je zapravo malo poznato, jeste to da naši građani mogu da uđu u Mađarsku bez negativnog testa na koronu, ali samo pod uslovom da se tamo zadrže najviše 24 časa i da ne odlaze dalje od 30 kilometara od granice.

To znači da svako od nas ukoliko želi, može da ode u Mađarsku u šoping, da se kupa u nekoj od banja i bazena, obilazi gradove uz granicu, poseti nekoga, uradi PCR test što inače mnogi i rade, ili bilo šta drugo, ali dakle, samo mora da ispuni ova dva uslova.

Zaprvo, ovome treba dodati i to da u trenutku preleska granice osoba ne sme da ima temperaturu, jer je to razlog zbog koga će biti vraćen ukoliko ga se tokom nasimičnih zdravstvenih pregleda ustanovi da je ona povišena.

Uz potvrdu o zaposlenju granicu bez problema prolaze radnici zaposleni u pograničnim mestima.

Kako, osim nadležnih, potvrđuju i putnici iz Srbije koji su prethodnih dana išli u šoping, kupanje ili jednodnevni izlet, našim građanima, osim pasoša nije potreban nijedan drugi dokument.

Mađarska policija je saopštila da građani zemalja označenih žutom bojom, kao i crvenom, mogu da u Mađarsku uđu na udaljenost od maksimalno 30 kilometara od granice i najduže da borave u tom području 24 sata.

- Ulazak za državljane Srbije podrazumeva da imaju dva negativna testa na koronu, urađena u poslednjih pet dana u razmaku od 48 sati ili mogu da se kreću 30 kilometara od granice najduže jedan dan - piše u zvaničnom dokumentu.

Mađari našim državljanima savetuju, kada već prelaze u njihovu zemlju, bilo da imaju srpska ili i sprska i mađarska dokumenta, da ponesu potvrdu da su zaposleni u Mađarskoj, studiraju, pohađaju srednju školu ili da imaju zakazan lekarski pregled, te da je to razlog zašto putuju.

Nezvanično, kažu prodavci na subotičkom buvljaku i Subotičani koji su juče posetili Segedin, mađarski carinici puštaju bez problema, ne traže ništa osim pasoša, ali nasumično mere telesnu temperaturu.

Ukoliko bi neko imao temperaturu ne dozvoljavaju dalji prolaz, već ga vraćaju u Srbiju.

- Sa suprugom sam išao u Segedin. Ništa nas nisu pitali, ni gde idemo, ni koliko ostajemo. Pravila su jasna, jedan dan do 30 kilometara i svako mora da poštuje mere distance i drugo što je neophodno i kod nas i bilo gde na svetu u ovom trenutku. Na graničnom prelazu nema gužvi, vikendom možda bude više vozila, ali uglavnom brzo se prolazi. Prijatelji su bili da se testiraju u Segedinu na koronu, niko ih nije pitao zašto prelaze granicu. Ako neko putuje dalje, recimo, vraća se u Austriju na posao i tamo živi, dozvoljen mu je transit kroz Mađarsku - kaže Subotičanin.

Na sajtu mađarske policije objavljeni su i brojevi telefona putem kojih svakog radnog dana, od osam do 16 sati, mogu da se dobiju informacije o pravilima ulaska i boravka u Mađarskoj.

Sigurno se pitate kako će neko da zna da li sam otišao 30, 50 ili 150 kilometara od granice. Pa lako - strane tablice lako su uočljive, a mađarska policija revnosno obavlja svoj posao i redovno kotroliše na putevima.

Drugo, nemojte da pokušavate ni da prekoračite rok od 24 sata, jer po povratku u Srbiju po vremenu koje vam je upisano u pasošu na ulasku u Mađarsku lako će se videti da li ste se pravila pridržavali.

Više Subotičana sa kojima smo pričali kažu da je kazna za one koje Mađari uhvate dalje od 30 kilometara od granice kažnjavaju sa 500 evra plus godinu dana zabrane ulaska u Mađarsku.

- Nikom ne pada na pamet da to prekrši, ne toliko zbog novca, već zabrane ponovnog prelaska granice - kaže Subotičanin.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.