INCIDENT U BOLNICI LAZA LAZAREVIĆ Psihijatrijski pacijent nožem napao osoblje

Izvor: Blic, 22.Apr.2016, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INCIDENT U BOLNICI "LAZA LAZAREVIĆ" Psihijatrijski pacijent nožem napao osoblje

Pacijent koga je policija sinoć oko 21 časova dovela u beogradsku neuropsihijatrijsku bolnicu dr Laza Lazarević napao je dvojicu tehničara ove bolnice i naneo im lakše telesne povrede, saznaje „Blic“.

Iako ga je policija pretresla, on je uspeo da prikrije malo sečivo. Po prijemu lekari su konstatovali heteroagresivnost i pacijentu dali odgovarajuću terapiju, a zbog agresivnosti ga i fiksirali. Pacijent je međutim sa prikrivenim sečivom isekao povesku, a potom i lakše >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povredio dvojicu tehničara.

Profesorka dr Slavica Đukić Dejanović direktorka bolnice kaže za „Blic“ da su tehničari dobro i da su kod kuće.

- Lekari i zdravstveno osoblje su posebno ugroženi u institucijama u kojima se leče mentalno oboleli. Napadi su ono što se događa u ovakvim institucijama. I ranije sam govorila da treba preispitati kadrovski plan posebno za ustanove ovakvog tipa i povećati broj zaposlenih na rizičnim odeljenjima – kaže Đukić Dejanović.

Ona dodaje da su napadnuta dvojica tehničara osposobljeni kadar i profesionalci inače u suprotnom ovakvi napadi mogu biti katastrofalni. Kako kaže zbog prirode bolesti koje se leče u ustanovama poput Laze Lazarevića riziku je izloženo celokupno osoblje.

-Svi mi koji radimo ovaj posao bili smo u situacijama u kojima je dolazilo do napada različitog tipa ili inteziteta. Na sreću sada su bila dva tehničara koji su jedan drugom priskočili u pomoć, zato stalno i ukazujem da se kadrovski plan mora preispitati. U bolnici dr Laza Lazarević rade izuzetni profesionalci, koji znaju svoj posao i poštuju procedure, sada su ih bila dvojica na jednog pacijenta i, ipak, su povređeni. Zato stalni i govorim da se mora viditi računa o broju zaposlenih i kadrovskoj politici – kaže Đukić Dejanović.

U incidentu, jedan od tehničara je zadobio posekotine ramena, a drugi povrede ruku. Zaposleni su posle rvanja uspeli da savladaju napadača i da mu otmu nož.

Povređeni medicinski tehničari prevezeni su u Urgentni centar i nisu životno ugroženi.

- Dve osobe su povređene i sinoć su bile kod nas na pregledu. Oni su pregledani, zbrinuti i pušteni kući - kaže portparol Urgentnog centra Aleksandra Berić.

Pacijent zadržan je na lečenju u bolnici u kojoj se dogodio incident.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.