IMA MRTVIH I NESTALIH: Snežne oluje pustoše neke delove Evrope, u Švedskoj zabeleženo MINUS 43,6 STEPENI CELZIJUSA (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024, 21:21

IMA MRTVIH I NESTALIH: Snežne oluje pustoše neke delove Evrope, u Švedskoj zabeleženo MINUS 43,6 STEPENI CELZIJUSA (FOTO/VIDEO)

Zabeležene najniže temperature u poslednjih 25 godina.

Delovi severozapadne Evrope suočavaju se u sredu s posledicama najnovije u nizu atlantskih oluja koje su donele kišu ili sneg na već zasićeno tlo, dok je severna Skandinavija doživela ekstremno hladno vreme.

U severnoj Francuskoj, spasilačke ekipe pomogle su u evakuaciji stanovnika iz poplavljenih kuća u gradu Arkuesu u departmanu Pas de Kalais, regiji koja je poplavljena po drugi put u dva meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nakon obilnih padavina.

Očekuje se još 20-40 milimetara kiše u roku od nekoliko sati, a crveno upozorenje pokazuje da je reka Aa blizu izlaska iz korita.

Pour @LaCroix à Arques, où les évacuations des habitants ont repris depuis hier. C’est la 3e crue depuis début novembre pic.twitter.com/Tsc90mdOeH

— Youna Rivallain (@YounaRivallain) January 3, 2024

Trajekt koji je putovao iz Norveške u Dansku s oko 900 putnika nije mogao pristati u Kopenhagenu zbog oluje i čeka da vetar stane, iako se to možda neće dogoditi pre četvrtka ujutro, saopštila je brodska kompanija DFDS.

U Norveškoj je južni grad Kristiansand objavio zatvaranje škola i otkazivanje javnih autobusa zbog obilnog snega. Ista oluja, nazvana Henk s obe strane Severnog mora, donela je oluje i obilnu kišu delovima Engleske i Valesa u utorak, uzrokujući prekide u snabdevanju strujom, poremećaje u železničkom saobraćaju i zatvaranje glavnih puteva zbog poplava.

Desperat bilde fra Fatter som bor midt i #Kristiansand sentrum. Garasje portene i bakgrunnen er 2 meter høye pic.twitter.com/UyXt0DN2xs

— Morten (@Bohemen_) January 3, 2024

Drveće je padalo na putve i železničke pruge, pri čemu je jedan motociklist poginuo na jugozapadu Engleske.

#Tewkesbury #Floods pic.twitter.com/525zce6q4s

— Ken Goodwin (@KenGoodwinITV) January 3, 2024

Bit wet like #tewkesbury #floods pic.twitter.com/yb7E6c0mQe

— Rich$ingularity (@richdeanmartin) January 3, 2024

Žena od 59 godina preminula je u belgijskoj pokrajini Istočna Flandrija u utorak nakon što ju je pogodila odnesena ograda tokom obilnih kiša u zemlji, izjavila je lokalna guvernerka Karina Van Kauter u sredu.

Arktičko selo Kvikkjokk zabeležilo je noćnu temperaturu od -43,6 Celzijevih stepeni, najhladniju u Švedskoj za mesec januar u poslednjih 25 godina, saopštio je Švedski meteorološki zavod.

Last night marked the coldest temperature in Sweden in 25 years as the northern town of Kvikkjokk-Årrenjarka dropped to as low as -43.6°C.

Extreme cold weather is set to persist across northern Scandinavia for the rest of the week. pic.twitter.com/7mhJ1LlBDc

— BBC Weather (@bbcweather) January 3, 2024

U Laponiji na severu Finske, žena je nestala u mećavi dok je skijala u utorak te je kasnije pronađena mrtva u lavini.

Potraga za njenim detetom nastavila se u sredu, izvestila je finska policija.

Awwwww, this is my lil tyke! My lil hero. He's sporting his new winter coat. ROCKY-BUMBELIINI, LOVES to play in the snow, way up here in Finland.

Wanted to drop a happy line that way. pic.twitter.com/sUiEY6P3fs

— Johanness-Poul Haukkavaara (@JPHaukkavaara) January 3, 2024

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.