IMA CVETNO IME, ALI NIJE BAŠ TAKO PITOM: Upoznajte Lotos artiljerijski sistem najnovije generacije (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 11:13

IMA CVETNO IME, ALI NIJE BAŠ TAKO PITOM: Upoznajte "Lotos" artiljerijski sistem najnovije generacije (VIDEO)

Testovi su završeni uspešno

Kompanija "Rosteh" pohvalila se uspešno proizvedenim oružjem, a reč je o samohodnom artiljerijskom vozilu "Lotos".

- Centralni naučno-istraživački institut završio je prijemne testove perspektivnog samohodnog artiljerijskog vozila "Lotos" (indeks 2S42) kalibra 120 milimetara. Borbeno vozilo za vazdušno-desantne jedinice potvrdilo je usaglašenost sa navedenim taktičko-tehničkim karakteristikama - izveštavaju iz Rosteha. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Testovi su omogućili procenu performansi svih jedinica, mehanizama i instrumenata oružja. Program ispitivanja je obuhvatio više od 50 pozicija. "Lotos" je prešao 400 kilometara i ispalio 14 hitaca.

Vojni predstavnici kompanije "CNIITočmaš" potpisali su dokument kojim se potvrđuje usaglašenost prototipa samohodnog vozila sa projektnom dokumentacijom i spremnošću vozila za preliminarna ispitivanja.

- Borbeno vozilo u potpunosti ispunjava zahteve po težini i veličini, a istovremeno ima i impresivnu brzinu, brzinu gađanja i domet. Očekujemo da će sledeća faza preliminarnih ispitivanja početi ove godine - izjavio je industrijski direktor "Rosteha" Bekhan Ozdoev.

"Lotos" je napravljen na šasiji tenka BMD-4M. Samohodni tenk je opremljen 120-milimetarskom puškom sa visokim stepenom automatizacije operacija pripreme i gađanja.

Vozilo je teško oko 18 tona, maksimalna brzina koju može da razvije je 70 kilometara na sat, ima motor od 450 konjskih snaga, domet krstarenja je oko 500 kilometara i može da pogodi cilj na 13 kilometara. U "Lotos" može stati tri člana posade.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.