IGRANJE IGRICA MOŽE BITI KOBNO PO ZDRAVLJE: Evo šta pokazuju najnovija ISTRAŽIVANJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2020, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IGRANJE IGRICA MOŽE BITI KOBNO PO ZDRAVLJE: Evo šta pokazuju najnovija ISTRAŽIVANJA!

Poznato je da preterano igranje igrica može biti opasno po zdravlje, oštećuje se vid, slabi koncentracija, povećava nervoza.

Najnovija istraživanja pokazuju da se posledice mogu osetiti i u starosti. Stručnjaci tvrde da igranje igrica u mladosti povećava rizik od demencije u poznim godinama.

Video igrice su nekad hvaljene, a nekad kritikovane. Već dugo stručnjaci iznose razne tvrdnje o njihovom uticaju na ljudsko zdravlje i sreću.

Poslednja svetska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << istraživanja pokazuju da igrice igraju i stariji koji uživaju u ovoj takozvanoj zabavi.

Tako je prosečna starost igrača porasla, pa je u 2016. godini iznosila 35 godina.

- Igram igrice od svoje šeste godine, trenutno imam 25, uskoro ću 26. Igrice igram kada god imam slobodnog vremena, što mi ponekad omogućava da igram i po ceo dan, a nekad imam i samo par sati. Ja to smatram opuštanjem. Itekako sam zavisan od igrica - rekao je jedan gejmer.

Stručnjaci sugerišu da preterano igranje igrica pored mogućnosti zavisnosti može da utiče na zdravlje, ponašanje, ali i na mozak.

- Igrice utiču na mozak i ponašanje ljudi. Posledice svake zavisnosti, pa i zavisnosti od video igrica mogu biti i psihološke i emocionalne, ali isto tako i somatske, najčešće u smislu anksioznosti, povlačenja u sebe i antisocijalnog ponašanja - otkriva lekar.

Postoje i pozitivni efekti, igranje igrica povećava efikasnost regiona mozga koji se odnosi na vizuelno prostorne veštine.

- Postoji pozitivni efekti i to igranje igrica može da bude korisno, ali ne treba preterivati u tome. Savet je roditeljima da deci to ne zabranjuju, ali da limitiraju vreme igranja igrica - naglašava lekar.

Stručnjaci kažu da su video igrice, iako postoje decenijama, praktično nova tvorevina pa istraživanje njihovih posledica je još i povoju.

Ono što je sigurno da ih treba upražnjavati umereno, do sat vremena dnevno, kako ne bi upali u kandže zavisnosti i eventualnih zdravstvenih posledica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.