IDF: Ne, apsolutno ne

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 08:29

IDF: Ne, apsolutno ne

Iako su zvaničnici Izraela najavili upad u pojas Geze, zbog čega su upozorili Palestince da se evakuišu, to se nije dogodilo, a sad je otkriveno i zašto.

Do sada je preko 600.000 stanovnika severnog dela Pojasa Gaze otišlo u južni deo, nakon što ih je izraelska vojska pozvala da to učine uoči kopnene ofenzive, rekao je jedan portparol izraelske vojske, dok drugi poziva na pritisak na Egipat da otvori granice za izbeglice.

Naime, jedan od portparola Izraelskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrambenijh snaga Daniel Hagari je ponovio da izraelske snage u osvetničkom bombardovanju Gaze, u kom je poginulo najmanje 2.600 ljudi, ciljaju Hamas i da nastoje da izbegnu civilne žrtve.

Drugi portparol IDF Arje Šaruz Šalikar rekao je da loši vremenski uslovi nisu razlog za odlaganje kopnene ofenzive protiv islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze, iako su neki zapadni mediji baš to navodili kao razlog.

"Ne, apsolutno ne", rekao je Šalikar nemačkom javnom servisu ARD u nedelju, sugerišući da je jedan od glavnih razloga za odlaganje početka kopnene ofanzive to da se dopusti većem broju palestinskih civila da dođu do južnog dela Pojasa Gaze kako ne bi bili u opasnosti tokom kopnene ofenzive na severu obalnog pojasa u kom živi oko 1,1 milion stanovnika.

Prema nezvaničnim medijskim izveštajima kopnena ofenziva bila je planirana za ovaj vikend, a Njujork tajams je u subotu preneo da je ofanziva odložena zbog oblačnog neba i loše vidljivosti za pilote i dronove.

"Ne želimo da stradaju nevini ljudi - posebno ne žene, deca ili starci. Stalo nam je da uništimo Hamas, da ih kaznimo za čin od prošle subote. Eliminacija terorističke grupe Hamas odgovorne za subotnje napade je veliki cilj, težak cilj", naglasio je Šalikar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.