I žene u vojsku? Skratite malo četvrti razred...

Izvor: B92, 18.Jan.2024, 14:50

I žene u vojsku? "Skratite malo četvrti razred..."

Hrvatski stručnjak Pavle Kalinić za tamošnje medije izjavio da se zalaže za uvođenje obaveznog vojnog roka, a kao primer je naveo Švajcarsku.

"Neutralna Švajcarska, koja od 1848. nije ratovala, ima obavezni vojni rok koji traje 245 dana. Vidimo u kakvoj je situaciji i danas Ukrajina. Svi su joj u početku pomogli, a sada su povukli ručnu i Ukrajina je ostavljena na cedilu. Ako nisi u stanju da se sam braniš, neće te ni drugi braniti, kao ni nas od 1991. do 1995", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je.

"Hrvatska bi u svakom slučaju trebalo da ima i profesionalni deo, ali treba biti i onog dela koji se može upotpuniti ako dođe do neke pretnje”, dodao je Kalinić, koji je nekada bio jedan od ključnih zvaničnika Kancelarije za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

On je, međutim, kritikovao postojeći predlog da ta, obavezna vojna obuka, traje samo mesec dana.

“Naši veliki talenti koji verovatno stoje iza mudrog predloga od mesec dana bi najradije to uveli onlajn, kao kurs prve pomoći. Mesec dana je nedovoljno, minimum minimuma je da se kopira švajcarski model. Hrvatska mora biti u stanju da brani sama sebe", kazao je Kalinić.

On je rekao da se onaj ko je to predložio, tih mesec dana, vidno ne razume u tu problematiku. “Minimum bi bio tri do četiri meseca”, dodao je.

Kalinić je čak otišao i korak dalje pa predložio da se, zbog prelaska iz srednje škole na fakultet – što se preklapa sa odlaskom u vojsku, “malo skrati” četvrti razred srednje škole i pomeri početak prvog semestra na fakultetima.

"Ne sme se na vojsku gledati samo kao na trošak, već kao i na plus, ako će služenje tog vojnog roka pružiti znanja koja su neophodna", dodao je.

"Ovo što mi imamo od obrazovanja više ne odgovara potrebama savremenog sveta i to treba razviti. U svakom slučaju, u Hrvatskoj se treba ići minimalno po švajcarskom modelu; 3 meseca, i muškarci i žene. Treba medijski ići prema tome da se stvori svest da je čast služiti vlastitoj domovini", zaključio je Kalinić.

Ipak, uprkos njegovim možda i neuobičajenim stavovima za ovo podneblje, anketa koju je postavio na svom sajtu hrvatski portal Indeks pokazuje da je većina onih koji su uzeli učešće u njoj za vraćanje obaveznog vojnog toka. 56 odsto onih koji su glasali – glasali su za obavezan vojni rok, dok je njih 44 bilo protiv.

Inače, i u Srbiji je počelo da se govori, i to ozbiljno, o vraćanju obaveznog služenja vojske, a upućen je i predlog predsedniku Srbije.

MInistar odbrane Miloš Vučević nedavno je izjavio da ministarstvo na čijem je čelu neće odustati od uvođenja obaveznog vojnog roka. “Naša vojska mora biti kombinacija narodne vojske i profesionalnig sastava koji je zadužen za najteže zadatke u Vojsci Srbije", istakao je on.

Ipak, anketa koja je sprovedena na sajtu B92.net pokazala je da je više onih koji se protive takvoj odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.