I to je moguće - kulinarski rasizam!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I to je moguće - kulinarski rasizam!

RIM - Italijanski gradić Luka suočio se danas sa optužbama za "kulinarski rasizam" nakon što su gradske vlasti zabranile otvaranje novih stranih restorana u istorijskom centru grada.

Gradski savet nedavno je odlučio da ne izda dozvolu za rad unutar renesansnog gradskog jezgra ni jednom restoranu ili baru čiji stil ili meni ne bi bili italijanski.

Regionalne vlasti Toskane kritikovale su zabranu kao diskriminatornu i upozorile da se takvim merama "uvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prikriveni oblik 'kulinarskog ili gastronomskog' rasizma".

"Odbrana kvaliteta je jedna stvar, diskriminacija nešto drugo", izjavio je regionalni sekretar za trgovinu Paolo Koki, a objavio sajt regionalne vlade levog centra.

"Zabrana se odnosi na Mekdonalds podjednako kao i na kebab restorane", rekao je Koki.

Gradski savet Luke pozvao je inostrane restorane da u svoj jelovnik uključe makar jedno jelo koje bi bilo tipično za taj grad i pripremljeno od domaćih sastojaka.

"To je poziv, a ne naređenje", rekao je portparol gradske skupštine.

Portparol gradskih vlasti Luke izjavio je da će četiri kebab restorana koji već posluju u strogom centru grada moći da nastave da rade kao i do sada.

U Italiji, koja se ponosi svojom gastronomskom tradicijom ima znatno manje stranih restorana nego u drugim evropskim zemljama, ali je njihov broj poslednjih godina porastao zbog sve većeg broja stranih imigranata i jačanja stranih kulinarskih uticaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.