I tako je zataškano najgnusnije ubistvo; Da Bajden nije rekao...

Izvor: B92, 07.Dec.2022, 09:12

I tako je zataškano najgnusnije ubistvo; Da Bajden nije rekao...

Vašington -- Američki savezni sud odbacio tužbu protiv prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Sud je obrazložio da on uživa imunitet pred sudom SAD kao aktuelni šef strane vlade.

Okružni sudija Džon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije, prenosi Rojters.

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su podnesku, dostavljenom sudu u novembru, da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, "kao aktuelni premijer strane vlade, uživa imunitet šefa države od nadležnosti američkih sudova".

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera, a Bajdenova administracija je saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, posle tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana podneta.

Kašogi, novinar i istaknuti kritičar prestolonaslednika bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine. Rijad je tada saopštio da su bivšeg novinara Vašington posta u "odmetničkoj operaciji" ubili agenti poslati da ga ubede da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Veruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Američki obaveštajci zaključili su da je prestolonaslednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Mohameda da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima, preneo je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.