Izvor: B92, 25.Okt.2010, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I država u testamentu

Beograd -- Tokom prošle godine Srbija nasledila od svojih žitelja 30 nepokretnosti, a u ovoj do sada - 23. Uglavnom ostaju stara seoska domaćinstva, pišu "Novosti".

Imovina pokojnika koji nemaju zakonskih naslednika pripada Republici Srbiji. Stanovi, kuće, zlato, nakit, novac, pa i dugovi, postaju državna imovina.

Svake godine, međutim, Republičko pravobranilaštvo mora da novostečenu imovinu odbrani od mnogobrojne "ožalošćene porodice" iz daleka, koja bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prigrabi parče "Pantelijinog" vlasništva.

Samo ove godine Srbija je "nasledila” 23 nepokretnosti, a lane je za 30 - uglavnom starih seoskih domaćinstava, njiva i pašnjaka, za koje nije bilo pravnih naslednika - uvećana imovina Republike Srbije.

Prema rečima Srboljuba Panića, pomoćnika direktora Direkcije za imovinu Srbije, tek kada se iscrpe svi nasledni redovi, koji idu do čukunbaba i čukundeda, a nema testamenta ili ugovora o doživotnom izdržavanju, država se pojavljuje kao naslednik.

"Ta imovina, međutim, nije nimalo atraktivna, a od svih 30 jedinica prošle godine, i 23 ove, bio je samo po jedan stan", kaže Panić.

"Sve ostalo je bilo poljoprivredno zemljište sa zapuštenim seoskim domaćinstvima", navodi on.

Kako Panić kaže, Srbija u narednih 10 godina, od kada postane naslednik, ne može da raspolaže nasleđenom imovinom, jer se očekuje da u tom periodu može da se javi potencijalni naslednik.

Osim nepokretnosti, mogu da se naslede novac, hartije od vrednosti, pa i dugovi.

"U slučaju kada postoje indicije da nema zakonskih naslednika, Prvi osnovni sud na Novom Beogradu, koji je nadležan za ove sporove, poziva Republičko javno pravobranilaštvo", kaže Danijela Grilihes-Jakšić, savetnica u Republičkom javnom pravobranilaštvu.

"Tada sud objavljuje u "Službenom glasniku” i u javnim glasilima oglas da se prijave naslednici", objašnjava ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.