I danas protesti u Bosni, okupljeno više novinara nego građana

Izvor: Blic, 11.Feb.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I danas protesti u Bosni, okupljeno više novinara nego građana

Protesti u BiH se nastavljaju u nekoliko gradova, ali se na okupljanjima nezadovoljnih građana pojavio manji broj demonstranata nego prethodnih dana. U ovim trenucima kolona je krenula prema zgradi federalne Vlade u Alipašinoj ulici uzvikujući "Lopovi!" i zviždeći.

Protesti se očekuju u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bihaću i drugim gradovima.

Protest u Sarajevu okupio je stotinak ljudi ispred zgrade Predsedništva BiH, a plan je da demonstranti nastave do zgrade Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Federacije BiH i ponove zahtev za ostavkama premijera i vlade.

"Nećemo paliti"

Jedan od demonstranata okupio je sve prisutne i rekao im:

- Nećemo paliti, molim vas, svet nam se smeje, nećemo spominjati ni političke stranke i pojedince, svi oni trebaju da odu. Ovo je bunt radnika, penzionera, nezaposlenih, ratnih vojnih invalida... Pozivam vas da mirno odemo prema Vladi FBiH - rekao je on okuljenim građanima.

Kako navodi Klix.ba, nešto pre 12 sati je na protestu bilo više novinarskih ekipa od demonstranata.

Saobraćaj ispred Predsedništva u Sarajevu je blokiran nakon pola sata od početka okupljanja, kada se okupilo više od 100 građana.

Među zahtevima okupljeniih su i revizija privatizacije, oduzimanje nelegalno stečene imovine, zdravstveno osiguranje svima, smanjenje plate ministrima na dve prosečne plate bez paušala i dnevnica, ukidanje kantona, ekspertska vlast, ukidanje službenih automobila i službenih telefona.

Predsednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić juče je rekao da neće dati

ostavku, jer bi to "deovelo da paralize sistema".

- Onog trenutka kada se u skladu sa Ustavom pojave osobe koje imaju legitimitet da mogu preuzeti upravljanje Federacijom mi smo spremni da im ustupimo pozicije - izjavio je Nikšić i rekao da protesti imaju "političku pozadinu".

Parlamentu upućen izmenjen Izborni zakon

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, kako je ranije najavljeno, pripremila je i u parlamentarnu proceduru uputila izmene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Predloženim izmenama i dopunama predviđeno je da u izuzetnim okolnostima u Bosni i Hercegovini, Parlamentarna skupština BiH može doneti odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi protesti u Sarajevu

Izvor: RTS, 11.Feb.2014

Sarajlije se ponovo okupljaju ispred Predsedništva BiH, tražeći ostavku federalne vlade i kantonalnih premijera. Pojedine škole u Sarajevu zatvorne. SDP traži opšte izbore uprkos protivljenju Banjaluke...Ispred Predsedništva BiH u Sarajevu, kako je i bilo najavljeno, ponovo se okupljaju građani...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.