Novi protesti u Sarajevu

Izvor: RTS, 11.Feb.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protesti u Sarajevu

Sarajlije se ponovo okupljaju ispred Predsedništva BiH, tražeći ostavku federalne vlade i kantonalnih premijera. Pojedine škole u Sarajevu zatvorne. SDP traži opšte izbore uprkos protivljenju Banjaluke.

Ispred Predsedništva BiH u Sarajevu, kako je i bilo najavljeno, ponovo se okupljaju građani koji sedmi dan, u više gradova Federacije BiH, protestuju nezadovoljni životnim standardom i političkim elitama.

Njihovi zahtevi su isti, a osnovni je ostavka Vlade Federacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << BiH i kantonalnih premijera. U pet od 10 kantona, koliko ih je u Federaciji BiH, premijeri su već podneli ostavke, a tuzlanska Skupština je već potvrdila ostavku predsednika kantonalne vlade Seada Čauševića, koji je prvi podneo ostavku, prenose bosanski mediji.

Građani, između ostalog, traže i ukidanje kantona u Federaciji BiH, povećanje penzija, zapošljavanje nezaposlenih i ukidanje rada na crno.

Za razliku od prethodnih dana zgrada Predsedništva BiH, koja je u petak gorela, zaštićena je metalnom ogradom, a saobraćaj u toj ulici je obustavljen.

Inače, tokom protesta u Sarajevu neće raditi pojedine škole, dok će u školama koje organizuju nastavu, odluke o tome da li će ona biti nastavljena, donositi direktori.

I dok se na ulicama Sarajeva i drugih gradova pripremaju nove demonstracije, federalni premijer Nermin Nikšić pozvao je ministra bezbednosti i lidera SBB-a Fahrudina Radončića da podnese ostavku.

Nikšić smatra neodgovornim i nedržavničkim Radončićeve tvrdnje da ministarstvo na čijem je čelu nije imalo nadležnosti da deluje tokom nereda u petak.

U otvorenom pismu dostavljenom medijima, Nikšić podseća da je Ministarštvo bezbednosti po zakonu nadležno i za "organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Brčko distrikta u ostvarivanju bezbednosnih zadataka u interesu BiH".

Nikšić je Radončića pozvao i da napravi listu pljački u procesu privatizacije ili bilo kojih drugih kriminalnih dela koje, po njegovom mišljenju, treba da procesuiraju tužilaštva u BiH.

Radončić, međutim, tvrdi da je ideja o raspisivanju vanrednih izbora još jedna obmana "državne mafije".

SDP traži izbore u celoj BiH

U međuvremenu, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pripremila je i parlament uputila izmene i dopune Izbornog zakona BiH, kojim bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora, zbog nereda u Federaciji BiH.

Predloženim izmenama i dopunama predviđeno je da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština može da donese odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

Premijer Nermin Nikšić rekao je da, ako izmene izbornog zakona ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da ih nametne.

Juče je i Vlada Federacije BiH pozvala sve političke subjekte na donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri.

Međutim, predsednik drugog entiteta u BiH, Milorad Dodik rekao je da su protesti u Federaciji BiH politički motivisani i da je zahtev za raspisivanje vanrednih izbora na teritoriji cele BiH neprihvatljiv.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nove demonstracije u Sarajevu

Izvor: RTS, 11.Feb.2014

Sarajlije ponovo protestovale u centru grada, tražeći ostavku federalne vlade i kantonalnog premijera. Pojedine škole u Sarajevu bile su zatvorne. SDP traži opšte izbore uprkos protivljenju Banjaluke...U centru Sarajeva, građani koji sedmi dan, protestuju nezadovoljni životnim standardom i političkim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.